گزارشی از فراخوان فعالین سیاسی، ژورنالیستها، وکلای حقوق بشری، فعالین حقوق زنان، نویسندگان، زندانیان سیاسی سابق و خانواده های دادخواه با خواست قرار دادن سپاه پاسداران در لیست تروریستی توسط دولت هلند
پس از اخباری که در تاریخ ۲۶ و ۲۷ ژوئن ۲٠۲۴، در هلند مبنی حمله تروریستی به یک ژورنالیست منتشر شد، فراخوانی با خواست قرار دادن سپاه پاسداران در لیست تروریستی توسط دولت هلند، با امضای بیش از صد تن از افراد شناخته شده، فعالین سیاسی، ژورنالیستها، وکلای حقوق بشری، فعالین حقوق زنان، نویسندگان، زندانیان سیاسی سابق و خانواده های دادخواه، در تاریخ اول جولای ۲٠۲۴ منتشر شد.
این فراخوان در اختیار وزارت امور خارجه و تعدادی از احزب پارلمانی قرار گرفت .
وزارت امور خارجه پس از یک روز از ارسال این فراخوان، به آن پاسخ داد.
در بخشی از پاسخ وزارت امور خارجه آمده است؛
با تشکر از نامه شما! ما ایمیل و پیوست را به خوبی دریافت کردیم.
ما نگرانیهای شما را درک میکنیم.
در خصوص پرونده هارلم، نمیتوانیم چیزی بیشتر از آنچه که دادستانی (اینجا و اینجا) اعلام کرده است، بگوییم. زیرا نمیخواهیم تحقیق جاری را به خطر بیندازیم.
به نظر میرسد لازم است چند نکته را در خصوص گذاشتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران (IRGC) در لیست تروریستی روشن کنیم:
فهرست تروریسم اروپا، که به طور رسمی موضع مشترک ۹۳۱ نامیده میشود، یک فهرست تحریمی اتحادیه اروپا است که به عنوان اقدامات محدودکننده شامل مسدود کردن داراییها و منابع اقتصادی افراد و نهادهای فهرستشده و ممنوعیت در دسترس قرار دادن داراییها و منابع اقتصادی به این افراد و نهادها میباشد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از سال ۲۰۱۰ به دلیل مشارکت در برنامه هستهای ایران توسط اتحادیه اروپا تحریم شده است. قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا از نظر حقوقی هیچ تأثیر اضافی نخواهد داشت، زیرا اقدامات محدودکننده از قبل در مورد سپاه پاسداران اعمال شده است.
تعیین سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی ارزش نمادینی دارد. به همین دلیل، دولت حاضر به این گونه اقدام حمایت میکند، با شرط اینکه از نظر حقوقی امکانپذیر باشد. این میتواند بر اساس حکم قضات، لیستگذاری ملی در اتحادیه اروپا (یا با شرایط خاص) یا لیستگذاری ملی در یک کشور سوم انجام شود.
اگرچه در حال حاضر ما پایه حقوقی برای یک لیستگذاری ملی نداریم، اما چندین حادثه بینالمللی وجود دارد که ممکن است به عنوان اساسی برای یک لیستگذاری اروپایی خدمت کنند.
گام بعدی این است که شورای اتحادیه اروپا به اتفاق آرا تصمیم بگیرد که شخص یا نهادی را در لیست تروریستی اتحادیه اروپا قرار دهد. وزیر امور خارجه ما به طور تکراری به این موضوع دعوت کرده است.
وزیر امور خارجه کشورمان بارها این موضوع را مطرح کرده است. با این حال، سپاه تنها در صورتی در لیست تروریستی قرار می گیرد که تمامی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا موافقت کنند.
قابل ذکر است چهارشنبه هفته گذشته، ۱٠ جولای،
کاسپار ولدکمپ، وزیر امور خارجه هلند، روز چهارشنبه در توییتی نوشت: هلند به ابتکار عمل برای ترویج تصمیم اتحادیه اروپا برای اعلام سازمان تروریستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خواهد پیوست. ما به دست در دست هم دادن در مبارزه با تروریسم ادامه خواهیم داد.»
پریسا پوینده، فعال حقوق زنان و از خانواده های دادخواه