مرحله دوم تنش ها ، جولان و اقدامي براي ايجاد ثبات در خاورميانه يا وخيم تر شدن تنش ها

زاگرس ابراهیمی
April 06, 2019

مرحله دوم تنش ها ،
جولان و اقدامي براي ايجاد ثبات در خاورميانه يا وخيم تر شدن تنش ها


مرحله اول تنش ها در منطقه خاورميانه از بهار عربي كليد خورد و گام بعدي اين تنش ها ايجاد ائتلافي به رهبري امريكا براي مقابله با گسترش نفوذ ايران و روسيه در خاوريمانه ، به خصوص مقابله با ايران بود كه با اعلام لغو قرارداد برجام از طرف امريكا كليد خورد و ايران دوباره مقابل تحريم هايي از طرف امريكا قرار گرفت كه به گفته خود مقامات آمريكايي در تاريخ بي سابقه بوده است. لغو يك طرفه توافق برجام از طرف امريكا و فشار دوباره تحريم ها بر سر ايران ايده مقامات سياسي امريكا براي مقابله با نفوذ ايران و به زانو در آوردن آن مقابل خواسته هاي امريكا بود. به نحوي كه فشار تحريم ها بر جامعه ايران ، ايران را در وضعيتي قرار دهد كه تظاهرات مردمي عليه گراني و در نهايت شورش مردم در خيابان ها رژيم حاكمه بر ايران را مقابل خواسته هاي غرب يا به زانو در اورد، يا اينكه اگر رژيم تن به خواسته هاي غرب ندهد در نهايت فشار تحريم ها و ايجاد گراني و تورم بر وضعيت معيشت با شورش مردم در كف خيابان ها به سقوط رژيم منجر شود، اما واقعیت امر در این مدت اثبات کرده که اتفاقا سیاستهای امریکا به ویژه سیاست ضد انسانی تحریم اقتصادی بیشتر به نفع رژیم اسلامی تمام شده تا آسیب زدن به آن، چرا که حکومت با این ترفند هر اعتراض و حق و حقوق اولیه کارگران و زحمتکشان را بیجواب و سرکوب کرده است.

بي ارزش شدن روز افزون نرخ ريال در كشور و ادامه اين روند تا قبل از اعمال دوباره تحريم هاي نفتي شُك بدي در جامعه ايران ايجاد كرده بود و امريكا و ائتلاف ضد ايراني بر اين باور بودند يا بهتر بگويم در تلاش بودند كه با اعلام دوباره تحريم هاي نفتي نرخ أرز ايران از ١٧٠٠٠ هزاري كه بود تا ٥٠٠٠٠ هزار خواهد رفت و ايران را در شرايطي كه ونزوئلا قرار دارد گرفتار خواهند كرد و در نهايت ايران تن به خواسته هاي امريكا خواهد داد اما با اعلام دوباره و بازگشت تحريم هاي نفتي امريكا، آنطور كه امريكا تصور ميكرد اتفاق نيفتاد. برعكس آنچه كه انها انتظار داشتند نرخ أرز در ايران نه از ١٧٠٠٠ بيشتر رفت بلكه به ١٣٠٠٠ هزار نيز كاهش يافت و فشارهاي سپاه پاسداران در عراق بر ضد نيروهاي امريكايي دوباره شروع شد. همين امر سبب شد كه دولت امريكا مقداري نرم تر از قبل از استراتيژي برخورد تند با ايران بكاهد ، ايران و نيروهاي امريكايي بعد از توافقات پنهاني كه از سال ٢٠١٥ ميلادي و بعد از اعلام خروج نيروهاي امريكايي از عراق با ايران داشتند مورد هجوم نيروهايي نيابتي و اسلام گرا قرار نگرفته بودند اما با ادامه تنش ها مابين ايران و امريكا اين تهديدات دوباره آغاز شد و همين امر امريكا را مجبور كرد كه حتي در ظاهر هم شده است موضع نرم تر از قبلي در قبال ايران در پيش گيرد. آنچنان كه مشاهده كرديم سفير امريكا در عراق طي دو بيانيه رسمي اعلام كرد كه ما به هيچ عنوان در داخل خاك عراق هيچ عملياتي بر ضد كشور ايران انجام نخواهيم داد و به هيچ عنوان از خاك عراق براي مقابله با ايران استفاده نخواهيم كرد ، امريكا كه به خاطر شكست استراتيژي در سوريه مجبور به خروج تعداد زيادي از نيروهاي خود در سوريه شد و همپيماني با كوردهاي سوريه را به خاطر دشمني تركيه با آنان بر نفع خود نميديد حال بر اين باور است كه با به خطر انداخته شدن امنيت جاني نيروهاي خود در عراق ممكن است از سلطه خود در عراق نيز بكاهد همين امر سبب شد كه از ان استراتيژي تهاجمي قبلي كه گرفته بودند مقداري در ظاهر عقب نشيني كنند .

سوريه و مسئله جولان ، دو عامل اساسي كه عامل بازدارنده بازگشت ثبات در سوريه است. اول مسئله شمال سوريه و نيروهاي دمكراتيك سوريه است كه هم دولت بشار اسد و همپيمانان آن و نيز دولت تركيه آشكارا با موجوديت آنها اعلام جنگ كرده اند و آن نيروها را تهديدي بر ضد منافع ملي خود ميبينند. اما مسئله مهمتر ديگر حضور نظامي ايران در سوريه و همپيماني دولت بشار اسد طي اين سالها با دولت ايران است كه موجوديت دولت اسرائيل را به خطر انداخته است. و به نظر من تنها مسئله و مهمترين مسئله اي است كه تا حل نشود كشور سوريه رنگ آرامش را به خود نميبيند و حل اين مسئله از ديد غرب خروج نظامي ايران از خاك سوريه است كه طي اين سالها آنچه در توان خود داشته اند از حمله نظامي به نيروهاي سپاه پاسداران در خاك سوريه و أعمال شديد ترين تحريم هاي تاريخ بر ايران سبب عقب نشيني ايران از موضع خود و حضور نظامي در داخل خاك سوريه نشده است. حال به نظر من غرب يا بهتر بگويم امريكا بر اين بارو است كه تلاش هايي كه براي عقب راندن ايران در داخل خاك سوريه انجام داده است بي نتيجه بوده است و راه دوم كه مذاكره با ايران بر سر منطقه و تامين امنيت اسرائيل نيز با خروج امريكا از برجام غير ممكن شده است. امريكا راه سوم يعني أعمال قدرت نظامي خود را در پيش گرفته است از انجايي كه هزينه مادي و انساني جنگ مستقيم با ايران براي اين دولت ها قابل تحمل نيست و نتيجه اين جنگ نيز نامعلوم است، امريكا طي اقدامي يك طرفه منطقه استراتيژيكي جولان كه بخشي از خاك سوريه و چندين سال است كه توسط دولت اسرائيل تصاحب شده است را رسما جزئي از خاك اسرائيل دانست كه همين امر با مخالفت شديد دولت هايي از جمله روسيه و چين و حتي چهارده عضو شوراي امنيت سازمان ملل نيز همراه بود. اين تصميم عجولانه و بي تدبيري دولت ترامپ به نظر من نه تنها باعث حل مناقشات خاورميانه نميشود بلكه بيشتر به اين مشكلات از جمله مشکل فلسطین دامن خواهد زد. از انجايي كه دولت وقت سوريه رسماً و به طور قانوني از حمايت جامعه بين المللي در اين خصوص برخوردار است ميتواند موجب دامن زدن به جنگ ديگري در منطقه شود كه دوباره تنها مردمان اين سرزمين هستند كه باج قلدري غرب و ديكتاتوري دولت هاي خاورميانه و شروع جنگ دیگر بین سوریه و اسرائیل و غیره را خواهند داد. از طرف ديگري همان شب بعد از اعلام به رسميت شناختن جولان از طرف امريكا ، اسرائيل مورد حمله موشكي گروه حماس قرار گرفت كه در نتيجه ان شش شهروند بي گناه آن كشور قرباني شدند ، حماس ، حزب الله لبنان ، حشد شعبي و نيروهاي سپاه پاسداران و خود دولت سوريه كه در حال حاضر از سه طرف در مرزهاي اسرائيل حضور دارند همين امر موجب اقداماتي تلافي جويانه نسبت به اين تصميم دولت ترامپ خواهد شد كه به نظر من به خاطر اينكه حتي جامعه جهاني اين تصميم ترامپ را به رسميت نشناخته اند اعلام سلطه اسرائيل بر بلندي هاي جولان نميتواند در عمل به وقوع بپيوندد.

منبع: شماره ٩٤ نشریه سوسیالیسم امروز
Iran socialist2017@gmail.com
١٧ فروردین ١٣٩٨
٦ آوریل ٢٠١٩


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com