دستگیری مجدد تماج صالحی با ضرب و شتم شدید!

توماج صالحی که در سال‌های اخیر با ترانه‌هایش درباره مسائل اجتماعی و سیاسی به شهرت رسید و یکی از سرشناس‌ترین حامیان اعتراض‌های سراسری ۱۴۰۱ بود، آبان پارسال در روستای گِردبیشه، از توابع استان چهارمحال و بختیاری، بازداشت شده بود.

توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی که به تازگی با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بود، مجددا با خشونت‌آمیز به دست شماری از ماموران لباس‌شخصی مسلح حکومتی در شهر بابل خبر داد.

سه روز پس از انتشار ویدئو توماج صالحی، خواننده رپ معترض و مردمی در ایران که در آن از بدرفتاری، شکنجه و ضرب و شتم در دوران بازداشت خود خبر داده بود، وی مجددا روز پنج‌شنبه ۹ آذر ۱۴۰۲، در شهر بابل بازداشت شد.

توماج صالحی روز شنبه ۲۷ آبان پس از تحمل بیش از یک سال حبس که ۲۵۲ روز آن انفرادی بوده، با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بود.

خبرگزاری ماشین سرکوب و کشتار جمهوری اسلامی، یعنی قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، میزان با تایید خبر بازداشت توماج صالحی نوشت که بازداشت او به اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» و به‌دلیل برخی از اظهارنظرهای او در فضای مجازی بوده است.

حساب توماج صالحی اندکی بعد اطلاعات تکمیلی منتشر کرد مبنی بر این که «ربایش توماج صالحی در خیابان و بدون ارائه هرگونه حکم قضایی، کارت شناسایی و با ضرب و شتم شدید همراه بوده» و اضافه کرد: ‌«بر اساس اطلاعات تأیید نشده مأموران لباس‌شخصی با قنداق تفنگ‌های کلاشینکف و کلت کمری توماج را ضرب و شتم کرده و به او آسیب زده‌اند‌.»

انتشار خبر ضرب‌ و‌ شتم توماج در شرایطی که خود او در ویدئویی گفته بود دست و پای «شکسته و بدجوش‌خورده‌اش» در زندان نیاز به جراحی دارد، خشم کاربران شبکه‌های اجتماعی را برانگیخته است.

یی‌وان ری، نماینده پارلمان آلمان و کفیل سیاسی این خواننده رپ، در ویدئویی که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد با انتقاد از «رُبایش» خشونت‌آمیز آقای صالحی گفته این اتفاق از آن رو روی داد که این خواننده معترض درباره وضعیت خود در زندان صحبت کرده بود.

توماج گفته بود که هنگام بازداشت «خیلی شکنجه شده است» و به سختی و به‌طور طولانی‌مدت او را «کتک» می‌زدند و بر سر و صورتش می‌زدند.

حساب‌های کاربری توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی که به تازگی با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بود، از بازداشت خشونت‌آمیز او به دست شماری از ماموران لباس‌شخصی مسلح در شهر بابل خبر می‌دهند.

بر اساس این گزارش‌ها، صالحی روز پنج‌شنبه، نهم آذر، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.

حساب کاربری منتسب به توماج صالحی نوشته که این هنرمند با «ضرب و شتم» بازداشت شده است.

هم‌چنین صفحه توماج صالحی، در شبکه اجتماعی ایکس نیز از بازداشت این خواننده معترض به دست ماموران مسلح در خیابانی در بابل خبر داد و نوشت او با برخوردی خشونت‌آمیز همراه با ضرب و شتم به مکانی نامعلوم منتقل شد. صفحه توماج صالحی، حکومت جمهوری اسلامی را مسئول جان و سلامت او پس از بازداشت دانست.

توماج صالحی که سال گذشته در جریان جنبش سراسری «زن، زندگی، آزادی» بازداشت شده و بیش از یک سال در زندان بود حدود ۱۰ روز پیش با قید وثیقه از زندان آزاد شد. او در ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد از حمایت مردم تشکر کرد و از «شکنجه و بدرفتاری» در طول بازداشت خود خبر داد.

جعفر پناهی در صفحه اینستاگرام خود تصویری از دیدار با توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی انتشار داده است. در این دیدار محمد رسول‌اف نیز حضور داشته است. پناهی در پیام کوتاهی در این باره نوشته است: «همه چیز خفن».

در این دیدار اشکان رحیمی از دوستان توماج صالحی نیز حضور داشت.

توماج صالحی، در جریان اعتراضات زن، زندگی، آزادی بازداشت شد. وی با وجود این که پس از یک‌سال و ۲۱ روز حبس در نهایت ۲۸ آبان ۱۴۰۲ به قید وثیه آزاد شد و در زندان شدیدا شکنجه دیده بود اما با این وجود، پس از آزادی توماج به قید وثیقه، عکس‌های او با مردم در سطح خیابان‌ها و معابر منتشر شده است. کاربران می‌گویند او هنرمندی مردمی است که خود را از آن‌ها جدا نمی‌بیند. حقیقتا جسارت توماج تحسین برانگیز است.

https://www.akhbar-rooz.com/wp-content/uploads/2023/11/275.jpg

حساب توماج صالحی در شبکه ایکس‌(توئیتر سابق) روز پنج‌شنبه نهم آذر، اعلام کرد که «ماموران لباس شخصی مسلح حکومت» او را «ربوده و بازداشت کرده‌اند.»

به نوشته حساب کاربری توماج صالحی، ماموران او را به «مکانی نامعلوم در بابل» منتقل کرده‌اند. در ادامه این پیام نوشته شده که «مسئولیت جان این رپر معترض بر عهده جمهوری اسلامی است.»

خواننده معترض و مردمی روز ۲۷ آبان‌ «پس از تحمل ۲۵۲ روز زندان انفرادی و مجموعا یک سال و ۲۱ روز حبس» به قید وثیقه آزاد شده بود.

امیر رئیسیان وکیل توماج، با اشاره به انتشار خبر بازداشت مجدد توماج صالحی اظهار کرد: «ما هم امروز (جمعه) متوجه بازداشت توماج صالحی و دو نفر دیگر شدیم. هنوز علت دقیق این موضوع را نمی‌دانیم، اما در اطلاعیه مرکز رسانه قوه قضاییه، آمده که نشر اکاذیب در زمینه اعلام خبر طرح شکایت توماج صالحی از برخی مقامات استان اصفهان، علت این بازداشت است.»

او ادامه داد: «اگر این موضوع صحت داشته باشد و اعلام خبر شکایت، موجب اتهام نشر اکاذیب و بازداشت توماج صالحی شده باشد، پیش از او باید من را هم به عنوان وکیل پرونده بازداشت کنند، چراکه پیش از آقای توماج صالحی، من در گفت‌وگویی با «شبکه شرق» این خبر را اعلام کرده و گفته بودم که شکایتی از سوی توماج صالحی در دادسرای کارکنان دولت به ثبت رسیده است.»

این وکیل دادگستری، هم‌چنین خاطرنشان کرد: «تاکید می‌کنم که خبر شکایات توماج صالحی از مدیرکل اطلاعات استان اصفهان هرگز کذب نبوده و شماره پرونده‌ها موجود است و این شکایت در دادسراهای کارکنان دولت ثبت شده و قانونا هم باید پیگیری شود.» امیر رئیسیان پیش از این در روز ۱۷ آبان‌ماه هم گفته بود که توماج صالحی به‌دلیل شکستگی پا، شکایت خود را در دادسرای «کارکنان دولت» ثبت کرد.

توماج صالحی: در زمان شکنجه به من آدرنالین تزری کردند تا بیهوش نشوم و درد را تحمل کنم

توماج صالحی در اولین ویدئویی که پس از آزادیش منتشر کرد گفت در زمان بازداشت به گردن او آمپولی تزریق شده که به احتمال زیاد «آدرنالین» بوده تا «در زمان شکنجه بیهوش نشوم و درد را تا اوج آن تحمل کنم.»

صالحی در این ویدئو که روز دوشنبه ششم آذر، در کانال یوتیوب او منتشر شد، گفت: «در زمان بازداشت دست و پای من را شکستند و به صورت و سر من بسیار ضربه زدند. سعی کردم با دستانم جلوی ضربه‌ها را بگیرم که انگشتانم شکست.»

او اضافه کرد که به همین دلیل باید دست و پای خود را جراحی کند.

این خواننده معترض، هم‌چنین گفت که مسئولان پرونده تا لحظه آزادی او تلاش می‌کردند که «صفحاتم در شبکه‌های اجتماعی را در اختیار آن‌ها بگذارم که با این مسئله مخالفت کردم.»

صالحی در ویدئوی روز دوشنبه خود، با اشاره به این‌که ماموران وزارت اطلاعات در عمل «بالاتر از قانون» هستند، گفت: «معاون دادستان چرا باید از اطلاعات بترسد و با ترس و لرز حال من را بپرسد و بگوید آیا این‌جا هم شکنجه‌ات می‌کنند یا نه؟»

وی، هم‌چنین با تأکید بر این‌که به‌ دلیل شکنجه، از مسئولان زندان و رسانه‌های نزدیک به حکومت شکایت کرده است، گفت که نهادهای امنیتی «به رئیس زندان دستور دادند» که من را تحت فشار قرار دهد.

بازداشت اول:

توماج صالحی «در چهارمحال و بختیاری بازداشت شد»

حساب کاربری توماج صالحی از اتهامات «محاربه و افساد فی‌الارض» علیه این خواننده معترض خبر داد. این حساب کاربری روز شنبه پنجم آذر ۱۴۰۱، اعلام کرده بود که دادگاه رسیدگی به اتهامات وی صبح روز شنبه پنجم آذر برگزار شده است.

محاربه و افساد فی‌الارض از جمله اتهاماتی که بر اساس قوانین کیفری ایران می‌تواند حکم اعدام به‌دنبال داشته باشد.

بر اساس اعلام این حساب کاربری، این جلسه «پشت درهای بسته و بدون حضور وکیل انتخابی» برگزار شده است.

این خواننده رپ، اهل شاهین‌شهر اصفهان است که در جریان اعتراضات سراسری محل زندگی‌اش مخفی بود و پیام‌های بسیاری را در حمایت از مردم منتشر می‌کرد.

پیش از توماج صالحی، سامان یاسین، خواننده رپ اهل کرمانشاه و ساکن تهران که روز دهم مهر بازداشت شده بود از سوی دادگاه انقلاب به «محاربه» متهم شده است.

به گزارش فارس، توماج صالحی آبان ماه سال ۱۴۰۱ به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، همکاری با دولت‌های متخاصم و تشکیل گروه‌ غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور با نیابت قضایی در استان‌ چهارمحال و بختیاری دستگیر شد.

حسب گفته دادستان اصفهان متهم در ایجاد اغتشاشات و دعوت و تشویق به اغتشاش و آشوب‌های اخیر در استان اصفهان و در شهرستان شاهین شهر نقش کلیدی داشته است.

تیرماه امسال و با رای دادگاه، صالحی در شش عنوان اتهامی ۱۸ سال و ۳ ماه حبس، پرداخت ۲۳۰ میلیون ریال جزای نقدی، تحمل چهل ضربه شلاق‌(به‌خاطر اخلال در نظم عمومی) و اعمال مجازات‌های تکمیلی محکوم شد اما با توجه به تعدد جرم و تعدد مجازات، طبق قانون مجازات اشد به‌علاوه یک چهارم، یعنی پنج سال حبس به‌علاوه یک سال و سه ماه حبس، جمعا شش سال و سه ماه حبس در این پرونده برای متهم در نظر گرفته شد.

پس از آن‌که برخی خبرگزاری‌های حکومتی در روز ۸ آبان ۱۴۰۱، از بازداشت توماج صالحی، خواننده معترض، خبر دادند و ادعا کردند او هنگام «خروج غیرقانونی از مرزهای غرب کشور دستگیر شد»، حساب کاربری او در توئیتر و دایی او اعلام کردند او را در استان چهارمحال و بختیاری دستگیر کرده‌اند.

دایی توماج صالحی: حضور توماج در دادگاه به صورت ویدئو کنفرانس تاییدکننده شکنجه شدید او است

خبرگزاری «دانشجو»، از خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه پاسداران، ضمن اعلام این خبر عکسی را هم از این خواننده معترض منتشر کرد که با یک چشم‌بند داخل یک ماشین دیده می‌شود.

ساعتی بعد حساب توماج صالحی در توئیتر ضمن رد ادعای بازداشت او «هنگام خروج از مرز»، تصویری از پیام قبلی آقای صالحی به گرداننده حسابش را هم منتشر کرد که در آن توصیه‌های او برای بعد از بازداشت دیده می‌شود.

این حساب کاربری دقایقی پس از انتشار این دو پیام از دسترس خارج شد.

هم‌زمان، اقبال اقبالی، دایی توماج صالحی، نیز با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد توماج «در گِردبیشه بختیاری بود که از ساعت چهار و نیم بامداد از مشاهده موارد مشکوک در اقامتگاه مخفی خود خبر داد و پس از آن ارتباط قطع شد و همسایه‌ها از دستگیرشدن او تعدادی از دوستانش خبر دادند.»

گِردبیشه روستایی از توابع بخش گندمان شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری ایران است.

دایی توماج صالحی در این اطلاعیه، هم‌چنین عکس منتشرشده در خبرگزاری‌های نزدیک به سپاه از بازداشت توماج را «فتوشاپ» خوانده است.

برخی کاربران توئیتر نیز دیگران را به این نکته توجه داده‌اند که با وجود زمان بازداشت در تاریکی و ساعت انتشار خبر در بامداد امروز، عکس منتشرشده هنگام روز را نشان می‌دهد. برخی کاربران نیز نشانه‌های دیگری را در مورد ساختگی بودن این عکس مطرح کرده‌اند.

بعدازظهر یک‌شنبه خبرگزاری میزان، وابسته قوه قضاییه، به‌نقل از سید محمد موسویان، دادستان اصفهان، خبر بازداشت توماج صالحی را تایید کرد و مدعی شد او «در ایجاد اغتشاشات و دعوت و تشویق به اغتشاش و آشوب‌های اخیر در استان اصفهان و در شهرستان شاهین‌شهر نقش کلیدی داشته است.»

به‌گفته این مقام قضایی، توماج صالحی «با نیابت قضایی در یکی از استان‌های کشور دستگیر شد و در حال حاضر با صدور قرار تحت نظر شعبه بازپرسی قرار دارد و پس از بررسی کامل پرونده برای محاکمه به دادگاه ارجاع خواهد شد.»

توماج صالحی، خواننده رپ اهل شاهین‌شهر اصفهان که محل زندگی‌اش مخفی بوده و در جریان اعتراضات سراسری پیام‌های بسیاری را در حمایت از مردم منتشر کرده است، دو روز پیش خطاب به سپاه و اطلاعات شاهین‌شهر نوشته بود اگر تا نیمه‌شب معترضان بازداشتی این شهر را آزاد کنند، روز بعد خود را تحویل نیروهای امنیتی خواهد داد.

شاهین شهر در ۲۰ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.

با این حال نیمه‌شب خطاب به آنان نوشت: «فقط خواستم نشون بدم چه موذی‌های ترسویی هستین. شما همون لجن‌هایی هستین که از آمبولانس استفاده می‌کنن برای جابه‌جا کردن نیروی سرکوب و بازداشت مردم.»

رسانه‌های حکومتی، در  آبان ۱۴۰۱، فیلم کوتاهی از توماج صالحی منتشر کرده‌اند که چشم‌هایش بسته است، صدایش می‌لرزد، دستش را روی گوشش می‌گذارد و حالت بسیاری بدی دارد. این فیلم بعد از بازداشت او تهیه شده است.

در سومین روز دستگیری این خواننده مشهور رپ، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ویدیو کوتاهی از او را منتشر کرد که در آن او با چشم‌بند دیده می‌شود و فرد دستگیر‌کننده، وی را مورد ضرب و جرح قرار داده‌ و وادار به «اعتراف اجباری» می‌کند.

دروغ‌گویی تمام تار و پود جمهوری اسلامی از رهبر تا رسانه‌هایشان را فرگفته است. خبرگزاری دانشجو وابسته به بسیج دانشجویی نیز از بازداشت توماج صالحی، خواننده رپ و معترض، «در حین خروج غیرقانونی از مرزهای غربی کشور» خبر داد. این خبرگزاری دلیل بازداشت این هنرمند را «تحریک مردم طی هفته‌های اخیر و نشر اخبار غیرواقعی» عنوان و عکسی از او با چشم‌بند منتشر کرد. 

انتشار این ویدیو موجی از خشم و انتقاد کاربران شبکه‌های اجتماعی را برانگیخت که انتشار آن را یکی از هزاران سند «شکنجه و اعتراف‌گیری اجباری» نظام جمهوری اسلامی توصیف کرده‌اند.

تحلیل ویدیو دستگیری توماج صالحی، نشان می‌دهد که دست راست او زخمی است و از درد شدیدی در قسمت سر و نزدیک ناحیه گوش رنج می‌برد. نشانه‌هایی از اینکه او مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار گرفته است.

بسیاری از کاربران در واکنش به انتشار این ویدیو، گفتند که هدف از این ویدیو «ایجاد رعب و وحشت» در میان مردم است و از فعالان سیاسی و کاربران خواستند که آن را بازنشر نکنند.

دایی توماج صالحی، روز یک‌شنبه به‌همراه دوستانش در گردبیشه در استان چهارمحال و بختیاری دستگیر شده بود در گفت‌و‌گو با بی‌بی‌سی درباره آخرین وضعیت او توضیح داده است.

اقبال اقبالی می‌گوید که توماج و «دو دوست ورزشکارش» در درگیری با ماموران آسیب دیده‌اند و خانواده بعد از دستگیری خبری از او ندارند. دوستان توماج می‌گویند که یکی از این دو بازداشتی دیگر محمدرضا نیک رفتار، بوکسور اهل اصفهان، است.

اقبالی می‌گوید با توجه به رفتار حکومت با معترضان نگران است که توماج «زیر سخت‌ترین شکنجه ها قرار داشته باشد.»

وی می‌گوید درخواست آزادی توماج -‌که در زندان دستگرد اصفهان نگه‌داری می‌شود – بخشی از درخواست برای «آزادی همه زندانیان سیاسی، آزادی زنان، شعار زن، زندگی، آزادگی و آزادی از یوغ استبداد دینی» است.

آقای اقبالی با بیان این‌که «توماج با یک شلوارک» دستگیر شده و حتی لباسی همراه ندارد، می‌گوید که یکی از مسئولان زندان دستگرد گفته که توماج در بند الف اطلاعات است و اجازه نداده‌اند که به او لباس و پول رسانده شود.

دادستانی اصفهان روز دوشنبه اعلام کرد که توماج صالحی به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام، همکاری با دولت‌های متخاصم و تشکیل گروه‌ غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور» دستگیر شده است.

اینها اتهاماتی است که دولت جمهوری اسلامی اغلب به منتقدان وارد می کند، درحالی که سازمان های حقوق بشر می‌گویند ابزاری برای سرکوب مخالفان است.

دادستانی اصفهان مدعی شده که توماج در اعتراضات استان اصفهان و شهرستان شاهین شهر نقشی کلیدی داشته است.

سامان یاسین، خواننده رپ اهل کرمانشاه و ساکن تهران که همزمان با اعتراضات سراسری بازداشت و به «محاربه» متهم شده، در زندان اوین «برای انجام اعترافات تلویزیونی به شدت مورد شکنجه جسمی و روحی» قرار گرفته است.

طبق گزارشات، سامان به مدت سه روز در یک محل بسیار سرد، ضرب و شتم شدید و پرتاب از ارتفاع به پایین از جمله شکنجه‌هایی بوده است که این هنرمند کرد طی مدت بازداشت» تحمل کرده است.

شبکه حقوق بشر کردستان افزود که این خواننده رپ اهل کرمانشاه «در نتیجه این شکنجه‌ها مجبور به انجام اعترافات تلویزیونی» شده است.

سامان یاسین، خواننده رپ اهل کرمانشاه و ساکن تهران روز دهم مهر ماه به دست نیروهای امنیتی در منزلش بازداشت شد و پس از چند روز به زندان اوین تهران منتقل شد.

خبرگزاری قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز ۷ آبان از برگزاری جلسه دادگاه شماری از معترضان بازداشت شده از جمله سامان یاسین‌(صیدی) خبر داد و اعلام کرد این خواننده رپ به «محاربه» متهم شده است.

در همان روز، رسانه‌های حکومتی با انتشار تصاویری از «اعترافات اجباری» این خواننده رپ، اتهام او را «محاربه» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» عنوان کردند.

پس از جلسه دادگاه و پخش «اعترافات اجباری» سامان یاسین، خانواده و نزدیکان این خواننده رپ اعلام کردند از دو هفته پیش و در پی انتقال او از زندان فشافویه به زندان اوین، هیچ خبری از وضعیت این خواننده ندارند.

یکی از نزدیکان این هنرمند کُرد روز شنبه ۱۴ آبان ماه گفت: «سامان حدود دو هفته پیش در یک تماس کوتاه تلفنی با خانواده‌اش از انتقال خود از زندان فشافویه به زندان اوین خبر داد و پس از این تماس، هیچ اطلاعی از سرنوشت او نداریم.»

او تاکید کرد که مسئولان زندان اوین در پی مراجعات مکرر خانواده این خواننده رپ، به آن‌ها گفته‌اند که «سامان ممنوع‌الملاقات» است.

سامان یاسین، خواننده رپ، از زمان بازداشت در دهم مهر ماه تاکنون و با گذشت نزدیک دو ماه از بازداشتش، به وکیل انتخابی و دادرسی عادلانه دسترسی نداشته و از ملاقات با خانواده خود محروم بوده است.

طبق گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، سامان یاسین روز چهارشنبه ۱۸ آبان در اعتراض به محرومیت از ملاقات با خانواده و بلاتکلیفی وضعیت خود در زندان اوین به مدت دو روز اعتصاب غذا کرد.

نیروهای دادسرای امنیت زندان اوین در دومین روز اعتصاب غذای یاسین با خانواده او تماس گرفتند و با گذشت نزدیک به چهل روز از بازداشت این خواننده رپ، سرانجام خانواده توانستند برای اولین بار با سامان یاسین در زندان اوین «ملاقات کابینی» انجام دهند.

شبکه حقوق افزود که با وجود انتشار اخباری مبنی بر «صدور حکم اعدام» برای این خواننده رپ اهل کرمانشاه در شبکه‌های اجتماعی، تاکنون هیچ حکمی به سامان یاسین و خانواده‌‌اش ابلاغ نشده است اما برگزاری جلسه دادگاه او با اتهام «محاربه» و «پخش اعترافات اجباری»، سبب نگرانی خانواده و نهادهای حقوق بشری در مورد احتمال صدور حکم اعدام برای سامان یاسین شده است.

فیلم کوتاهی از توماج صالحی

در پی انتشار فیلم کوتاهی از توماج صالحی، خواننده ایرانی که به تازگی بازداشت شده، موجی از محکومیت‌ها علیه انتشار این فیلم در شبکه‌های اجتماعی به راه افتاده است.

باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی روز چهارشنبه فیلمی چند ثانیه‌ای را منتشر کرد که در آن فردی با چشم‌بند می‌گوید توماج صالحی است.

او که مشخص است به‌شدت تحت فشار یا شکنجه بوده، در این فیلم می‌گوید: «گفتم اشتباه کردم، گفتم دوستانه به‌تون می‌گم فرار کنید.»

صداوسیما پیش‌تر بارها فیلم‌هایی از «اعتراف اجباری» زندانیان سیاسی را منتشر کرده که با محکومیت گسترده داخلی و بین‌المللی مواجه شده‌اند.

انتشار فیلم «اعتراف اجباری» صالحی نیز با واکنش منفی گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی مواجه شد و بسیاری نوشته‌اند که حاضر نیستند این فیلم «آزار» و «شکنجه» صالحی را منتشر کنند.

آتنا دائمی فعال حقوق بشر درباره این فیلم نوشت: «اعتراف گرفتن با رد خون و درد نمی‌تواند صورت خندان و سلام بچه‌ها گفتن توماج و ترانه‌ها و توییت‌هایش، مبارزه‌اش در کف خیابان و…که همگی قلب شما را نشانه گرفته بود پاک کند، او را محبوب‌تر کردید و خود را منفورتر!»

روز یک‌شنبه، هشتم آبان، پس از آن‌که برخی خبرگزاری‌های حکومتی از بازداشت توماج صالحی، خواننده معترض، خبر دادند و ادعا کردند او هنگام «خروج غیرقانونی از مرزهای غرب کشور دستگیر شد»، حساب کاربری او در توئیتر و دایی او اعلام کردند او را در استان چهارمحال و بختیاری دستگیر کرده‌اند.

ویدیو توماج صالحی

توماج صالحی، رپر معترض روز ۲۷ آبان ۱۴۰۲، بعد از ۲۵۰ روز انفرادی و بیش از صد روز حبس در بند عمومی از زندان دستگرد اصفهان آزاد شد. ۱۲ روز بعد از آزادی اما، با خشونت شدید و در حالی که در بابل در سفر بود، بازداشت شد. توماج از زمان آزادی آن‌طور که خودش در یک ویدیو در صفحه یوتیوبش گفت، مشغول درمان شکستگی‌های ناشی از شکنجه دست‌ها و پاهایش بود در زندان بدون درمان جوش خورده بودند.

توماج از شکنجه‌هایی که به او تحمیل شده پرده برداشت و از رفتار غیرقانونی دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی گفت. پس از این افشاگری، ماموران نهادهای امنیتی که به او آمپول آدرنالین زدند تا بیهوش نشود و درد شکنجه را تا نهایت احساس کند و با مشت و لگد به سر و صورتش می‌کوبیدند، دوباره او را بازداشت کردند.

در ۱۴ دقیقه و ۳۳ ثانیه‌ای که برای اولین و آخرین بار بعد از آزادی در مقابل دوربین نشست و با مردم و هوادارانش حرف زد، بارها از دردی که کشیده بود گفت، اما در کنارش از مقاومت نیز گفت. از این‌که «استخوان است دیگر، جوش می‌خورد.»

در صحبت‌هایش اشاره به ویدیویی کوتاهی کرد که رسانه‌های حکومتی از «اعتراف» و «عذرخواهی» او منتشر کردند. ویدیویی که به گفته توماج حاصل ۹ ساعت «مصاحبه» بازجوها با او بوده و طوری تقطیع شده که انگار توماج دارد از بازجویش عذرخواهی می‌کند، در حالی‌که او اصلا عذرخواهی نکرده بود.

توماج در این ویدیو، از حقوق خودش و سایر جوانان ایران برای اعتراض گفت. از شکایت از دستگاه امنیتی که برای ماه‌ها او را تحت شدیدترین شکنجه‌های جسمی و روانی قرار داده و برای تخریب چهره این هنرمند معترض که صدای به حاشیه رانده‌ترین‌ها بوده، رسانه‌های حکومتی از «همکاری موثر» او گفته‌اند.

وی رفتار فراقانونی دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی را به چالش کشید و از دریچه همان دوربین موبایلی که خودش آن را روبرویش گذاشته بود، شکایتش از این دستگاه مخوف و عریض و طویل را به گوش هوادارانش رساند.

 

نگرانی از وضعیت توماج صالحی در بازداشت دوم

از روز نهم آذرماه که توماج صالحی دوباره بازداشت شده، بسیاری از هوادارانش، فعالان مدنی و بازداشتی‌های اعتراضات «زن زندگی آزادی»، نگران او هستند و جمهوری اسلامی را مسئول سلامت و حفظ جان توماج می‌دانند.

برخی از احتمال شکنجه‌های بیش‌تر توماج گفته‌اند و بسیاری در عین ابراز این دل‌نگرانی و خشم از بازداشت مجدد توماج، مقاومتش را ستوده‌اند. «سپیده رشنو»، زن جوانی که دو ماه پیش از  کشته شدن «ژینا‌(مهسا) امینی»، در مقابل تذکر حجاب یک زن محجبه در اتوبوس «بی‌آر‌تی» ایستاد، بازداشت شد و بعدها از دانشگاه اخراج و با پرونده‌سازی دستگاه قضایی روبرو شد، یکی از آن‌هاست.

خانم رشنو در اینستاگرام، با انتشار عکس توماج در لحظه آزادی، با پیراهنی سفید و دسته‌گل سفید در دست که در لحظه آزادی نوشته که بازداشتی همیشه در زندان با یک سؤال تنهاست: «ارزشش را داشت؟» و سپس درباره بازداشت مجدد او نوشته «نمی‌توانسته چشمانش را روی ستم، روی رنج و فقر آدم‌ها و اسارت‌شان ببندد. می‌بیند که با همه‌ رنجوری و همه انزوا، جوابی برای سئوالش ندارد اما می‌داند که هیچ اشتباهی نکرده. او تنها رویا داشته؛ «رویای ساختن یک ایران خفن و خوب.»

 

«فاطمه مسجدی»، فعال حقوق زنان و مورخ اجتماعی به ایران‌وایر می‌گوید که توماج «نماد ملی شجاعت و مقاومت» است. 

وی می‌گوید که چنین نمادهایی در تمام تاریخ از دل جنبش‌های انقلابی بیرون  آمده‌اند و قدرت هدایت مردم را دارند.

فاطمه مسجدی بر «مردمی بودن» توماج تاکید کرده و می‌افزاید: «جمهوری اسلامی از این نماد ملی احساس ترس و خطر کرده است. یک نفر را که این همه بلا سرش آورده‌اند، همه جور شکنجه کرده‌اند ولی به محض این‌که آزاد شده، اولین چیزی که می‌گوید این است که ای‌کاش بقیه بازداشتی‌های اعتراضات هم آزاد شوند، این برایشان ترسناک است. یعنی این‌قدر مردمی است و با این‌که این همه زجر کشیده، باز هم اولویتش برای مردمی است که زیر تیغ دیکتاتور گیر کرده‌اند.»

این فعال حقوق زنان، با اشاره به برخی فعالیت‌های توماج از بعد از آزادی از جمله دیدار او با سپیده رشنو، فعال مدنی و مخالف حجاب اجباری، می‌گوید: «این نشان می‌دهد که هنوز پایبند است به آن اصولی که اصول انقلاب مردمی است و بنابراین فقط برای خودش نیست، بلکه متعلق به این ملت است.»

فاطمه مسجدی، هم‌چنین به بخشی از گفته‌های توماج در ویدیویی که از خود منتشر کرد نیز اشاره کرده و می‌گوید: «خیلی شجاعانه نشست چشم دوخت به دوربین و همه چیز را گفت. خیلی واضح به مردم گفت که من سه بار توسط شما از مرگ نجات پیدا کردم. در واقع، قدرت مردم را به مردم گفت. این پیغامی است که خودش داده و باز دوباره مردم باید نجاتش دهند.»

وی با تاکید بر اهمیت حمایت مردم از توماج صالحی، می‌افزاید: «الان، توماج صالحی نیاز به کمک ما دارد. این دفعه، او را برده‌اند تا این نماد مقاومت و شجاعت را بشکنند و ما نباید اجازه بدهیم این نماد شکسته شود.»

مسجدی، توضیح می‌دهد که قدرت‌های غربی چون مقاومت مدنی هر روزه دختران، زنان و جوانان ایرانی را نمی‌بینند و از داخل زندان‌ها هم خبر ندارند، گمان می‌برند که جنبش فروکش کرده است.

وی تاکید می‌کند: «بنابراین کسانی مثل توماج نشان می‌دهند که هنوز جنبش ادامه دارد و جمهوری اسلامی هنوز دنبال انتقام وادامه اعمال خشونت بر فعالان مدنی و این نمادهای مقاومت است. نباید اجازه دهیم جمهوری اسلامی این نمادها را بشکند.»

 

بازداشت و ادامه حبس توماج غیرقانونی است

ساعاتی بعد از بازداشت همراه با خشونت توماج در خیابانی در بابل، وکیلش، «امیر رئیسیان»، در توییتی ضمن «خلاف قانون» خواندن دستگیری موکلش، گفت که دستگیری این خواننده رپ اعتراضی بر اساس اتهام «نشر اکاذیب»، خلاف است، چون او کذب نگفته است.

وی، هم‌چنین از نحوه بازداشت توماج نیز انتقاد کرد و نوشت که آیا «برای اتهام نشر اکاذیب، جلب سیار صادر می‌کنند و به شهرستان‌های دیگر نیابت قضایی بدون ابلاغ و احضار اولیه اعطا می‌کنند؟»

خبرگزاری میزان، رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در خبری که بعد از بازداشت دوباره توماج منتشر کرده، مدعی شده که توماج شکایتی ثبت نکرده است.

این در حالی‌ست که امیر رئیسیان، وکیل توماج هم در توییت خود درباره جزییات پیشرفت این شکایت نوشت: «شکایت از اداره کل اطلاعات استان اصفهان به‌عنوان ضابط پرونده ثبت شده و در شعبه ١۴ بازپرسی دادسرای کارکنان دولت در حال رسیدگی است، پس توماج کذبی نگفته است.»

حمایت‌های مردمی از توماج صالحی در دو بازداشت پیشین او در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۱، نهایتا حکومت را مجبور کرد از پرونده‌سازی‌های بیش‌تر و طرح اتهامات «محاربه» و «افساد فی‌الارض» که می تواند مجازاتش حتی اعدام باشد، عقب نشسته و به حکم شش سال زندان که با احتساب روزهای انفرادی توماج، او از پیش همه آن‌ را تحمل کرده است، اکتفا کند.

انتشار ویدئو توماج صالحی

سه روز پس از انتشار ویدئو توماج صالحی، خواننده رپ معترض در ایران که در آن از بدرفتاری، شکنجه و ضرب و شتم در دوران بازداشت خود خبر داده بود.

خبرگزاری قوه قضاییه، میزان با تایید خبر بازداشت توماج صالحی می‌گوید که بازداشت او به اتهام «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» و به دلیل برخی از اظهارنظرهای او در فضای مجازی بوده است.

توماج در ویدئویی که سه روز پیش در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد از حمایت مردم تشکر کرد و از «شکنجه و بدرفتاری» در طول بازداشت خود خبر داد.

او گفته بود که هنگام بازداشت «خیلی شکنجه شده است» و به سختی و به‌طور طولانی مدت او را «کتک» می‌زدند و بر سر و صورتش می‌زدند.

شکنجه دارویی در زندان‌ها در ایران

در بین تمام اشکال شکنجه، شکنجه دارویی شنیع‌ترین است، زیرا ممکن است خشونت در آن به کار برده نشود، هیچ نشانه ظاهری آشکاری که باعث سوء‌ظن شکنجه شود را در پی نداشته باشد و اسناد و مدارک ثبت شکنجه یا استفاده از انواع مواد مخدر عمدا مخفی شود.»

ویلیام هاپکینز، روانپزشک در سازمان رهائی از شکنجه می‌گوید:

«در سازمان رهائی از شکنجه ، ما شاهد عواقب شکنجه دارویی زندانیان از کشورهایی مانند ایران را که در این گزارش شرح داده شده، بوده و مستند کرده ایم. شکنجه دارویی بسیار ناراحت کننده و تنبیهی است زیرا باعث درد شدید جسمی، تغییرات فیزیولوژیکی مضر و دردناک، سردرگمی، ناهنجاری های ادراکی، ترس و اضطراب، بی حالی و از دست دادن اختیار شخصی می‌شود.

من شخصا در کارم در زمینه بازپروری جان بدربردگان شکنجه در سازمان رهائی از شکنجه، از اثرات غیر انسانی شکنجه دارویی آگاه هستم. روایت‌ها در مورد این شکنجه از مواردی مانند به غلط بستری کردن زندانی سیاسی در بخش روانپزشکی، دادن تشخیص‌های ساختگی بیماری روانی، به زور تزریق کردن دارو که باعث درد شدید درد تمام بدن میشود، تب ، سردرگمی و ترس شدید آن‌ها می‌گوید.»

دستگیری توماج صالحی

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی شاهین‌شهر، شهریور ۱۴۰۰، به خانه توماج صالحی یورش بردند و او را دستگیر کردند. اتهام او «تبلیغ علیه نظام» و «توهین به رهبری» در موسیقی‌های رپ اعتراضی‌اش بود.

توماج صالحی پس از آزادی از زندان، فعالیت‌های اجتماعی خود و موسیقی رپ اعتراضی را ادامه داد و باز هم در آثارش، جمهوری اسلامی و حاکمانش را به باد انتقاد گرفت. او از نخستین هنرمندانی بود که با شروع خیزش سراسری ایرانیان در سال ۱۴۰۱، به مردم پیوست و این بار نه تنها در قالب یک هنرمند که در قامت یک معترض، در خیابان‌ها، فریاد آزادی‌خواهی سر داد. او یک بار در مصاحبه‌ای گفته بود: «از ترسو بودن می‌ترسم و همیشه هر مشکلی برایم به وجود آمده، سعی می‌کنم با تمام وجود و قدرتم توی دل آن بروم و بتوانم از پسش بربیایم.»

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و رسانه‌های حکومتی چهار روز پس از دستگیری توماج، سرانجام روز یک‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۱، خبر دستگیری توماج صالحی را منتشر کردند و با انتشار عکسی از او با چشم‌های بسته، مدعی شدند که توماج را در حال فرار از ایران دستگیر کرده‌اند؛ اما اندکی پس از انتشار این خبر، اقبال اقبالی، دایی توماج صالحی، این ادعا را تکذیب کرد و گفت که توماج در زادگاهش، گردبیشه، واقع در استان چهارمحال و بختیاری بازداشت شده و به هیچ وجه قصد فرار از ایران را نداشته است. وی، هم‌چنین تاکید کرد عکسی که از توماج صالحی در رسانه‌های حکومتی منتشر شده، «فتوشاپ» است.

خبر دستگیری توماج صالحی واکنش کاربران رسانه‌های اجتماعی را در پی داشت و هشتگ نام او در توییتر و اینستاگرام فراگیر شد.

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی در سومین روز دستگیری توماج صالحی، ویدیو کوتاهی منتشر کردند که توماج در آن، با چشم‌بند است و نشانه‌های ضرب‌وشتم و درد شدید در چهره او دیده می‌شود. دایی توماج صالحی شامگاه چهارشنبه ۱۱ آبان، به تلویزیون ایران اینترنشنال گفت که خانواده اصالت این ویدیو را تایید نمی‌کند. در فضای مجازی نیز در این باره گمانه‌زنی‌هایی مطرح شد؛ برخی کاربران معتقد بودند که توماج تحت شکنجه شدید، اعتراف کرده است و برخی دیگر، مانند دایی توماج، گفتند که شخص حاضر در این ویدیو اصلا توماج صالحی نیست.

هدف دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی ایران از انتشار ویدیو منتسب به توماج صالحی، ایجاد وحشت عمومی برای پایان دادن به خیزش سراسری است زیرا توماج اکنون به یکی از ارکان مهم خیزش ایرانیان تبدیل شده‌ است.

توماج صالحی بارها در توییت‌ها، پیام‌های ویدیویی و آثارش، مقام‌های جمهوری اسلامی و دستگاه امنیتی را تحقیر و تحمیق کرده و گفته بود که در شهر کم‌جمعیت شاهین‌شهر اصفهان هم نتوانسته‌اند دستگیرش کنند. او چند روز قبل از دستگیری، به نهادهای امنیتی پیشنهاد داد اگر تمام بازداشتی‌های شاهین‌شهر را آزاد کنند، خود را معرفی می‌کند.

این هنرمند که در نگاه اول به حساب کاربری‌اش در توییتر، با این جمله مواجه می‌شویم که «در من انقلابی شکل گرفت که حاصل آن کودکی شکست‌ناپذیر شد»، گروگان دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی است و خانواده و دوستدارانش از وضعیت او نگران‌اند؛ با این حال ترفند جمهوری اسلامی برای ایجاد وحشت عمومی با انتشار ویدیو اعتراف توماج هم کارساز نبود و کاربران به جای بازنشر این ویدیو، به شکلی فراگیر، آثار هنری توماج صالحی و ویدیو‌ها و پیام‌هایش را به اشتراک گذاشتند.

توماج صالحی در یکی از آخرین پیام‌های ویدیویی‌ خود، با تاکید بر قدرت مردم، خطاب به ماموران سرکوب گفته بود: «فرار کنید! این را دوستانه نمی‌گویم.» او در همین پیام، دستگاه امنیتی را «بی‌سواد»، «کم‌هوش» و «احمق» توصیف کرد و گفت: «قدرت ما به تعداد ما است که هر روز هم بیش‌تر می‌شود.»

یکی از نزدیکان توماج گفته است: «از آن‌جایی که توماج در اعتراضات خیابانی بود و احتمال شناسایی‌اش وجود داشت و از طرفی تهدید‌ها و تعقیب‌ها هم شروع شده بود، مدام مکان اسکان خود را عوض می‌‌کرد. ما هر روز منتظر بودیم که توماج دستگیر بشه و خودش هم مدام در حال تغییر مکان بود و فرار می‌کرد. می‌تونم بگم ۷ یا ۸ بار تغییر مکان داد تا گیر ماموران نیفتد.»

وی، می‌گوید که توماج در نهایت با حضور «۷۰ مامور مسلح در روستای گردبیشه استان چهارمحال و بختیاری» دستگیر شد.

این منبع آگاه افزود: «توماج در روزهای اول دستگیری به شدت شکنجه شده است. چشم چپ توماج به دلیل ضرباتی که به سر و چشمش وارد شده بود، به شدت آسیب دید. در حال حاضر هم وضعیت سلامت چشمش اصلا مشخص نیست… در این مدت هیچ اقدام جدی و رسیدگی پزشکی صورت نگرفته است… پای راست توماج را هم در جریان همین شکنجه‌ها و برخوردهای فیزیکی شکستند که وضعیت پای توماج هم اصلا وضعیت خوبی نیست و شاید احتیاج به جراحی داشته باشد. به این دلیل که اساسا اطلاعات ما درباره وضعیت پزشکی توماج بسیار کم است و اجازه رفتن به بیمارستان و رسیدگی پزشکی وجود ندارد، نگرانی ما از شدت و میزان آسیب‌ها زیاد است.»

آروز بابادی، دختر خاله توماج، هم در این گزارش می‌گوید: «در همان حمله قوزک پای راست توماج شکسته شده. توماج متاسفانه به شدت شکنجه شد و چند روزی در کما بود. هم‌چنین انگشتان دست توماج هم شکسته شده بود. در حال حاضر به دلیل آسیب وارد آمده به پای راست توماج او هنوز هم در راه رفتن عادی مشکل دارد. هیچ اقدامی برای درمان و پیگیری وضعیت پزشکی توماج انجام نشده است. از طرف دیگر به‌دلیل مشت‌ های زیادی که به سمت چپ صورت و چشم او وارد شده است با مشکلاتی در بینایی نیز مواجه شده است. البته من نمی‌دانم مشکل چشم او دقیقا تا چه حد بوده است.»

پیش‌تر آقای رئیسان گفته بود که پرونده توماج صالحی ۴ جلد است. رئیسیان در گفت‌و‌گو با روزنامه هم‌میهن گفت که دادسرا معتقد است که موکلش با انتشار توییت‌هایی مرتکب نشر اکاذیب به شکل گسترده و در نهایت افساد فی‌الارض شده است.»

وی، هم‌چنین گفت که توماج صالحی متهم است که چون «شبکه سی.بی.سی» کانادا از تصویر سخنان موکلش استفاده کرده است این کار را به‌عنوان همکاری با دولت دولت کانادا تلقی شده و دادسرای اصفهان کانادا را دولت متخاصم محسوب کرده و این مصاحبه مصداق همکاری با دولت متخاصم تلقی شده است.

به گفته رئیسیان، «دعوت مردم به بیان خواسته‌هایشان و مطالبات خودشان» به عنوان دعوت به آشوب و اغتشاش تلقی شده و توماج صالحی همچنین با اتهاماتی چون فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی و توهین به بنیان‌گذار انقلاب و مقام رهبری نظام روبرو شده است.

رئیسیان، هم‌چنین به ایرادهایی اشاره کرد که «رفع نشده» در پرونده باقی مانده است و گفت که پیشتر از آنها خواسته بده بود که ایرادات خود را در رابطه با روند تحقیقات دادسرا و نقایص پرونده اعلام کنند و پس از اعلام آن‌ها دادگاه ۶ ایراد در رابطه با اتهامات وارد ه و همین طور دو ایراد بنیادی در روند تحقیقات را پذیرفته و پرونده را برای رفع نقص به دادسرا فرستاده است.

اما دادسرا فقط وکلا را در رابطه با یکی از ایرادها احضار کرده و سایر ایرادها رفع نشده در پرونده باقی مانده است.

شهروندی افتخاری شهر فلورانس ایتالیا به توماج صالحی اهدا شد

اهدای عنوان شهروندی افتخاری شهر فلورانس ایتالیا به توماج صالحی

اعضای شورای شهر فلورانس ایتالیا طی یک رای گیری، توماج صالحی را به عنوان شهروند افتخاری این شهر ایتالیا انتخاب کردند.

تصویر از برنامه زنده که از کانال یوتیوب شورای شهر فلورانس پخش می‌شد

اهدای عنوان شهروندی افتخاری شهر فلورانس ایتالیا به توماج صالحی/ مراسم به‌طور زنده از کانال یوتیوب شورای شهر پخش می‌شد

در مراسمی که عصر روز دوشنبه ۱۲ تیرماه در محل شورای شهر فلورانس برگزار شد، عنوان شهروند افتخاری توماج صالحی به شبنم خسروی، دخترخاله توماج تقدیم شد.

خانم خسروی در سخنانی ضمن تقدیر و تشکر از این اقدام شهردار فلورانس و اعضای شورای شهر، توماج صالحی را هنرمند بی‌نظیر و شجاعی خواند که درد جامعه را با هنرش فریاد می‌زده.

او اهدای شهروندی فلورانس به توماج را نور امیدی خواند و گفت که این اقدام شهردار و شورای شهر فلورانس «نشان داد که توماج صالحی نه فقط پسر ایران بلکه پسر جهان است و هنر هیچ مرزی ندارد.»

در این مراسم گروهی از فعالان ایرانی هم حضور داشتند و درباره توماج صالحی صحبت کردند. در بخشی از سخنان شعار زن زندگی آزادی در سالن طنین انداز شد.

لوکا میلانی، رئیس شورای شهر فلورانس و تعدادی از نمایندگان شورای شهر از وقایع ایران و اعتراضات و در حمایت از اعطای شهروندی شهر به توماج صالحی صحبت کردند.

۱۷ سال پیش، اکبر گنجی، روزنامه نگار منتقد حکومت ایران، شهروند افتخاری شهر فلورانس ایتالیا شد.

کمیسیون شورای صلح و همبستگی بین‌المللی شهر فلورانس در سال ۲۰۱۱ نشان «زنبق طلایی» این شهر را به نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر در ایران اهدا کرد.

درباره اتهام‌های توماج صالحی چه می‌دانیم؟

اوایل دی ماه سال گذشته و حدود ۳ ماه پس از بازداشت توماج صالحی در حالیکه خبرها حاکی از شکنجه و نگهداری او در شرایط سخت زندان انفرادی بود و دو کیفرخواست با فهرستی از اتهامات علیه او صادر شد.

توماج صالحی در آن زمان از حق دسترسی به وکیل انتخابی محروم بود. حالا وکیلش می‌گوید که به هر دو کیفرخواست او به صورت یکجا در همین دادگاه انقلاب شعبه اصفهان رسیدگی شده است.

به گفته وکیل توماج صالحی او با اتهام‌های متعددی از جمله «افساد فی‌الارض، همکاری با دولت‌ متخاصم، تحریک مردم به کشتار و جنگ، فعالیت تبلیغی، توهین به رهبری و نشر اکاذیب و اخلال در نظم» رو به رو شده است.

توماج صالحی شهریور ۱۴۰۰ بعد از انتشار آهنگ «سوراخ موش بخر» در شهر اصفهان بازداشت و بعد از مدتی با وثیقه آزاد شد.

توماج، در پیامی در صفحه توییتر خود که هم‌چنان پس از بازداشت او فعال است، نوشته است: «بشکند قلمی که ننویسد بر سر این مردم چه رفت.»

در آخرین توئیتی که حساب کاربری توماج صالحی منتشر کرده است، می‌خوانیم: «تهدید از موضع ضعف میاد، ما دست بالا رو داریم.»

او در ۴۵ روز گذشته بنابرگفته خود با تغییر مداوم محل زندگی، نیروهای امنیتی را در بازداشت او ناکام گذاشته بود.

توماج، هنرمند معترضی‌ست که از ترسو بودن می‌ترسد، اینک دربند نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی است. عاملان حکومت با انتشار ویدیو اعتراف او احتمالا می‌خواهند زخمی را که از تحقیرهای او متحمل شده‌اند، التیام دهند و اعتمادبه‌نفس از دست‌رفته‌شان را بازیابند اما مردم معترض باهوش‌تر از آن‌اند که این صحنه‌سازی را باور کنند و به همین دلیل هم انتشار گسترده آثار اعتراضی توماج صالحی در فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی را آغاز کرده‌اند.

توماج صالحی از قبل پیش‌بینی کرده بود که احتمال بازداشتش وجود دارد به همین دلیل حساب کاربری‌ خود را به فرد معتمدی در خارج از ایران سپرده و از او خواسته بود اطلاع‌رسانی‌ درباره قیام مردم را از طریق حساب او ادامه دهد. توماج در پیامی که ادمین فعلی صفحه‌اش تصویری از آن را منتشر کرد، نوشته بود: «اولویت با دانشجوها و کارگران است. فراخوان‌ها را پوشش می‌دهی! از هیچ حزب و دسته‌ای حمایت نمی‌کنی! لوس‌بازی و ناله نداریم. قدرت دست ما است. تمرکز روی حمله باشه نه دفاع. از هیچ شخصی حمایت نمی‌کنی؛ به‌جز مردم عادی و بی‌صدا.»

توماج صالحی پاییز ۱۳۶۹ در استان چهارمحال و بختیاری به دنیا آمد اما در شاهین‌شهر اصفهان بزرگ شد و تا زمان دستگیری در این شهر سکونت داشت. او در دانشگاه، در رشته مهندسی مکانیک تحصیل کرد و قهرمان استانی ورزش بوکس بود. او فعالیت زیرزمینی موسیقی رپ را از ۲۴ سالگی آغاز کرد. مضمون بیشتر آثار او مسائل سیاسی و اجتماعی روز و نوک پیکان انتقادهای تندوتیزش همواره متوجه حاکمان جمهوری اسلامی بود.

بنابر اعلام خانه موسیقی دست‌کم ۲۳ خواننده، آهنگ‌ساز و نوازنده و هنرمند حوزه موسیقی از آغاز اعتراضات سراسری به دست نیروهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شده‌اند.

خانه موسیقی از «شروین حاجی‌پور، آران صمیمی، مسعود برآبادی، کامیار حبیبی، رضا عبدالهی، آیدا راستی، عماد قویدل، سعید فیضی، مجتبی اسدپور، محمود میرزایی، رضا جودکی، کریم محمدی، میلاد حسن‌زاده، وحید موسوی، مهدی سوفالی، توماج صالحی، سامان یاسین، عباس محمودی‌نژاد، سپهر گرشاسبی، رضا فتحی، نیما سلطانی، سینا ارغوان و نوید افقه» به عنوان از هنرمندان بازداشت شده موسیقی نام برد.

توماج صالحی ۲۱ شهریور ۱۴۰۰ و در پی انتشار چند ترانه اعتراضی در خانه‌اش بازداشت و چند روز بعد با قرار کفالت آزاد شده بود.

خود او در بهمن‌ پارسال خبر داده بود که دادگاه درباره «اتهامات توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام» رای به جریمه نقدی و شش ماه حبس تعلیقی داده است.

بازداشت این خواننده با واکنش‌های گسترده داخلی و بین‌المللی مواجه شده بود و درخواست‌های جهانی متعددی برای آزادی او مطرح شده بود.

توماج صالحی، ۳۲ ساله،‌ یکی از خوانندگان سبک رپ‌(رپر) ایرانی است که شعرهایش مضمون انتقادی داشته است. توماج اصالتا لر بختیاری است. از بچگی در اصفهان و شاهین‌شهر زندگی کرده است. دو مدرک تراشکاری دارد و مثل پدرش مکانیک خوانده و هر دو مهندس طراحی و تولید قطعات صنعتی پزشکی هستند.

پدرش ۸ سال زندانی سیاسی بوده و به گفته توماج هیچ یک از اعضای خانواده‌شان شغل دولتی ندارند.

دستگیر مجدد توماس صالحی!

بهرام رحمانی

https://www.iran-emrooz.net/foto0/salehi_toomaj20233.jpg

خبرگزاری میزان می‌گوید: «توماج صالحی در صحبت‌های مطرح شده خود مدعی طرح شکایت از برخی افراد شده بود‌ که بررسی پرونده قضایی اخیر وی و استعلام از مراجع قضایی نشان می‌دهد نه این فرد و نه وکیلش تاکنون هیچ شکایتی از ضابط و یا قضات پرونده ثبت نکرده‌اند.»

اسدالله جعفری، رئیس کل دادگستری استان اصفهان هم با قدردانی و حمایت از عملکرد ماموران وزارت اطلاعات در ایران گفت: «در پرونده توماج صالحی هم مطابق بررسی‌های دقیق صورت گرفته تمام مراحل، بازداشت، بازجویی و‌بازپرسی مطابق قانون انجام شده است.»

هر از چندگاهی گزارش‌هایی از شکنجه زندانیان در ایران منتشر می‌شود، گزارش‌هایی که تاکنون مقامات قضایی به‌طور رسمی حاضر به تایید آن نشده‌اند. براساس اصل ۳۸ قانون اساسی در ایران شکنجه ممنوع است.

این رپر معترض در نخستین ویدیو پس از آزادی‌اش از زندان، درباره موضوعاتی از جمله شکنجه خود در بازداشتگاه اداره اطلاعات، حمایت مردم از او و هم‌چنین شایعه‌هایی که درباره او در فضای مجازی مطرح شده است، صحبت کرد.

او در یک ویدیوی طولانی از حمایت‌های مردم تشکر کرد و گفت: «برخی‌ها به من می‌گویند قهرمان، اما مردمی که جان من را (در زندان) نجات دادند، قهرمان هستند.»

توماج در بخش دیگری از این ویدیو درباره آسیب‌های وارده به خود در نتیجه شکنجه‌اش در زمان بازداشت توضیح داد. او گفت که دست و پایش نیاز به جراحی دارند.

توماج صالحی در حالی آبان‌ سال گذشته و در میانه خیزش انقلابی بازداشت شد که با پیام‌هایش در شبکه‌های اجتماعی از اعتراضات مردمی حمایت قاطع کرد.

این خواننده معترض پیش‌تر و در شهریور ۱۴۰۰ نیز بعد از خواندن آهنگ «‌سوراخ موش بخر» در اصفهان بازداشت و بعد از مدتی آزاد شده بود.

وی در روز ۹ مهر در تماسی تلفنی از زندان دستگرد اصفهان گفت که بعد از شش ماه اعلام درد دندانش به مسئولان زندان و «هفته‌ها بی‌خوابی و تب و لرز از درد»، در نهایت دندانش را با «سیم ماسک و نمک همراه با درد بی‌اندازه» عصب‌کشی کرده است و تنها سه روز پس از این ماجرا، مسئولان پزشکی برای پر کردن آن دندان مراجعه کرده‌اند.

توماج، هم‌چنین شرحی از حدود یک سال بازداشت خود ارائه کرد و گفت در دوران بازجویی‌های «۱۲ ساعته» در سلول‌هایی نگه‌داری می‌شده که چراغ آن‌ها به‌صورت شبانه‌روزی روشن بوده است.

وی در این بازجویی‌ها به گفته خودش، هر بار به صدور حکم «اعدام» تهدید و سپس به سلول انفرادی «هشت متری‌اش» بازگردانده می‌شده است.

توماج، گفت اضافه کرد: «خط قرمز من هوادارانی هستند که فریب تهمت‌های ارتش سایبری حکومت را نخوردند.»

توماج صالحی در اولین ویدئویی که پس از آزادیش منتشر کرد گفت در زمان بازداشت به گردن او آمپولی تزریق شده که به احتمال زیاد «آدرنالین» بوده تا «در زمان شکنجه بیهوش نشوم و درد را تا اوج آن تحمل کنم.»

صالحی در این ویدئو که روز دوشنبه، ششم آذر، در کانال یوتیوب او منتشر شد، گفت: «در زمان بازداشت دست و پای من را شکستند و به صورت و سر من بسیار ضربه زدند. سعی کردم با دستانم جلوی ضربه‌ها را بگیرم که انگشتانم شکست.»

او اضافه کرد که به همین دلیل باید دست و پای خود را جراحی کند.

این خواننده معترض، هم‌چنین گفت که مسئولان پرونده تا لحظه آزادی او تلاش می‌کردند که «صفحاتم در شبکه‌های اجتماعی را در اختیار آن‌ها بگذارم که با این مسئله مخالفت کردم.»

این هنرمند همسو با خیزش انقلابی ایرانیان علیه جمهوری اسلامی همچنین با اشاره به تلاش‌های حکومت برای سرکوب تاکید کرد: «به مرگ گرفتند اما به تب راضی نخواهیم شد.»

در اواسط تیر امسال، این رپر به شش سال و سه ماه حبس به اتهام «افساد فی‌ الارض»، محکوم شد.

وی در آثار هنری خود، به موضوعاتی چون فساد در جمهوری اسلامی، اعتصابات کارگری، اعدام‌ و زندانی کردن مخالفان جمهوری اسلامی پرداخته است.

علاوه بر توماج صالحی، مهدی یراحی، خواننده و آهنگ‌ساز معترض، نیز ششم شهریور بازداشت و به «تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام و ساخت و انتشار فیلم‌هایی خلاف عفت عمومی» متهم شد. یراحی نیز ۲۵ مهر با تودیع وثیقه موقتا از زندان اوین آزاد شد.

از سوی دیگر، سامان یاسین، دیگر رپر زندانی در جریان خیزش انقلابی، نیز با گذشت یک سال از بازداشت موقت، هم‌چنان در شرایطی بلاتکلیف در زندان قزل‌حصار کرج است.

وی مرداد امسال، در نامه‌ای از زندان گفت که ماموران برای گرفتن اعتراف اجباری، او را تحت شکنجه جسمی، روانی و دارویی قرار داده و در این مدت اعدام مصنوعی، اقامت در سردخانه و شکستگی بینی را تجربه کرده است.

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، از ابتدای سال ۲۰۲۳ یعنی طی ۱۱ ماه ۷۰۷ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

این سازمان می‌گوید که طی ماه‌های اخیر اعدام زندانیان در ایران شدت گرفته و تنها از ابتدای شروع جنگ در غزه یعنی از ۱۵ مهرماه سال جاری، ۱۷۶ نفر در ایران اعدام شده‌اند.

دفتر حقوق بشر سازمان ملل روز هفتم آذر ۱۴۰۲، در بیانیه‌ای با محکوم کردن اعدام میلاد زهره‌وند، «هشتمین معترض اعدام شده»، و اعدام حمیدرضا آذری، کودک-مجرم ۱۷ ساله، از جمهوری اسلامی خواسته بود که فورا اعمال مجازات اعدام را متوقف کند.

هم‌زمان با افزایش آمار اعدام در ایران، حکم اعدام یک زندانی سیاسی و معترض آبان ۹۸ به نام کامران رضایی هم روز پنج‌شنبه نهم آذر در زندان مرکزی شیراز‌(عادل آباد) اجرا شد.

کامران رضایی در اعتراضات سراسری ۱۳۹۸ بازداشت و به اتهام «قتل عمد» یک بسیجی به قصاص نفس محکوم شده بود.

با شدت گرفتن دوباره اعدام‌ها در ایران، سازمان حقوق بشر ایران خبر داد که گداعلی‌(هرمز) صابر مطلق، زندانی سیاسی دهه ۶۰، و کامران رضایی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات ۹۸، اعدام شده‌اند.

صابر مطلق که در زمان اعدام ۶۲ سال داشت در دهه ۱۳۶۰ به اتهام عضویت در سازمان مجاهدین خلق ایران و قتل یک مقام جمهوری اسلامی در شهریور ۱۳۶۰ بازداشت و پس از مدتی به‌دلیل فقدان مدارک آزاد شده بود.
بر اساس گزارش این سازمان، این زندانی سیاسی پس از آزادی به خارج از ایران رفته و پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۹۹ بار دیگر به اتهام ارتکاب همان قتل بازداشت و «با وجود فقدان مدارک» این بار حکم اعدام برای او صادر شده است.

تاکنون مشخص نشده است، اتهامی که صابر مطلق به‌دلیل آن اعدام شده، قصاص نفس بوده است یا اعدام برای اتهام‌های دیگری مانند محاربه.
اعدام این زندانی سیاسی سابق در حالی رخ داده که او همواره هرگونه مشارکت یا اطلاع از قتل مسئول جمهوری اسلامی را انکار کرده بود.

تو در اسارت هم به بند کشیدنی نیستی، تو آزادی؛ تو وحشیانه آزادی

اخبار روز

جمعه, ۱۰ آذر ۱۴۰۲

https://www.akhbar-rooz.com/wp-content/uploads/2023/12/651.jpg

سپیده رشنو – توماج صالحی

سپیده رشنو، فعال مدنی مخالف حجاب اجباری جمهوری اسلامی در واکنش به بازداشت مجدد توماج صالحی ضمن شرح مشقات بازجویی و حبس و با ستایش روحیه مقاومت و حق‌طلبی این هنرمند آزادی‌خواه نوشت:

آن لحظه که همه‌ کف‌زدن‌ها، همه روی شانه زدن‌ها و همه لبخندها تمام می‌شود، آن لحظه که قهرمان در روز سوم، سی‌ام یا سیصدم انزوای انفرادی تنها زانوانش را در بغل دارد، آن شبی که برای هزارمین بار دلش خیابان، آسمان و آغوش آشنایی را می‌خواهد، آن لحظه که مهلت تماس تمام می‌شود، خداحافظی شنیده‌ نشده‌اش به تلفن زندان می‌ماسد و عزیزش «خداحافظ» را نمی‌شنود، آن لحظه‌ی بعد از هزار خاکریز، قهرمان همیشه با یک سئوال تنهاست: «ارزشش را داشت؟»

اما می‌بیند که نمی‌توانسته خودش نباشد. نمی‌توانسته چشمانش را روی ستم، روی رنج و فقر آدم‌ها و اسارت‌شان ببندد. در خطِ مقدم ایستاده تا دل آدم‌های پشت سرش را گرم کند برای یک قدم جلو آمدن. می‌بیند که با همه‌ رنجوری و همه انزوا، جوابی برای سئوالش ندارد اما می‌داند که هیچ اشتباهی نکرده. او تنها رویا داشته؛ «رویای ساختن یک ایران خفن و خوب.»

توماج، کاش صدایی در گوشت زمزمه کند که این بار هم تنها نیستی. قدرت همیشه با مردم است و مردم شرافت را تنها نمی‌گذارند. مردمی که دسته‌گلِ سپیدِ تو، روی سپید تو را دیدند و قدرت ایستادن کنار یکدیگر را باور کردند. رویا و زندگی در تو ادامه دارد که تو در اسارت هم به بند کشیدنی نیستی. تو آزادی. تو وحشیانه آزادی.

سوگ‌نامه‌ای برای فرشید از زندان دستگرد- توماج صالحی

«دور تا دورم را دیوارها گرفته‌اند. نه دری  نه دالانی.

دیوارهای بتونی تا بی‌نهایت بالا رفته‌اند. جز تاریکی چیزی از آسمان پیدا نیست. باران یکریز، ریز می‌بارد، دیگر نمی‌دانم این‌ها که بر صورتم روانند، کدام اشک من است، کدام اشک آسمان، این‌جا غم‌گاه فقدان توست که من را اسیر خود کرده، خاکت سرد نبود، دیوارهای این غم‌گاه هر روز بلندتر شدند، من هر روز اسیرتر…

از خودم می‌پرسم، خاک با آن‌همه محبتی که همراه با تو برد چه می‌کند؟ آن قلب بزرگ و آن روح پاک و بخشنده، آن‌همه عشقی که درون تو بود چه می‌شود؟

از خودم می‌پرسم خاک به جای گوهری که از ما گرفت چه پس خواهد داد؟ به که خواهد داد و کجا؟ به جای آن دنیای زیبایی که با گرفتن تو از ما، از ما گرفت چه پس خواهد داد؟ به یاد مادرم می‌افتم، به یاد کودکی‌ام…

خاطراتم، آسوده‌ترین لحظه‌هایمان… فرشید! آن‌جا که زنجیرهای هستی را گسسته بودیم و هر دو به تلخ و شیرین دنیا می‌خندیدیم و بزرگی آن را به مسخره می‌گرفتیم.

از خاک می‌پرسم چرا همه‌مان را با هم نبردی؟

دیوارها بلندتر می‌شوند، نزدیک می‌آیند، سلول را تنگ‌تر می‌کنند، آسمان رگبار می‌بارد.

 من به یاد تو آسوده بر خاک می‌نشینم٬ دست بر سینه زمین می‌گذارم، حالا یا فرو رفته در خیال تو با خاک بازی می‌کنم، یا به یاد کودکی‌مان در کوچه‌های خاکی …

در هر حال یاد تو زنده است تا زنده‌ام…

توماج صالحی 

۲۰ مهر ۱۴۰۲»

بهمن دارالشفا در تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۲۱‌، در توییتر نوشته بود: فرشید صالحی، برادر توماج، یکی از حدود دویست نفری است که در روز گذشته در اثر کرونا در ایران کشته شده‌اند. چند روز پیش توماج از امکانات افتضاح درمانی لردگان‌(که برادرش آن‌جا بستری بود) نوشته بود.

او به نقل از توماج نوشته بود: شجاع‌ترین پسرمون رفت، با معرفت‌ترین و مهربون‌ ترینمون رفت، قوی‌ترین و افتاده‌ ترینمون رفت، از خودگذشته‌ ترینمون رفت. ذره‌ای نفرت تو وجود فرشید نبود. جوون بود ولی با رفتنش یه فامیل یتیم شدن. خجالت می‌کشم که هنوز زندم.

اولین اظهارات توماج صالحی پس از آزادی: نه اعتراف کردم، نه همکاری

توماج صالحی، خواننده معترضی که به تازگی از زندان آزاد شده است، روز دوشنبه ۶ آذر ۱۴۰۲، با انتشار ویدئویی به شرح شکنجه‌هایش در زمان بازداشت و زندان پرداخته و گفته نه اعتراف کرده و نه تن به همکاری با ماموران امنیتی داده است.

این خواننده که روز ۲۷ آبان ماه و پس از تحمل بیش از یک سال زندان به قید وثیقه آزاد شده در این ویدیو از مردم ایران به دلیل حمایت‌هایشان تشکر کرده و می‌گوید مردم جان او را سه بار نجات دادند.

توماج صالحی در این ویدیو با شرح شکنجه‌هایش در زمان بازداشت می‌گوید «طی مدت طولانی من را شکنجه کردند، به سرم و صورت ضربه زدند و دست و پای من را شکستند.»

به گفته توماج صالحی در زمان بازداشت به او احتمالا آمپول آدرنالین تزریق شده بود تا در تمام مدت شکنجه به هوش باشد و درد و سختی را تا نهایت آن تجربه کند.

او با اشاره به شایعات و اخبار نادرست منتشر شده در رسانه‌های حکومتی درباره خودش می‌گوید حالا که نتوانستند من را در زندان نگاه دارند سعی دارند با تهمت‌ این‌که در اعترافات کسی را لو داده‌ام، وجهه من را تخریب کنند.

توماج صالحی در پاسخ به این اتهامات می‌گوید: «من چیزی برای اعتراف نداشتم و هیچ‌کدام از عوامل تهیه ویدیوهای من نیز بازداشت نشدند.»

او در ادامه با شرح شکنجه‌های زمان بازداشت می‌گوید در زمان بازجویی ماموران با اصرار از او خواسته‌اند که صفحاتش در شبکه‌های اجتماعی را به آن‌ها تحویل دهد اما او گفته در زندان می‌ماند و حاضر به تحویل این صفحات نیست.

وی با اشاره به ویدیوی اعترافات اجباری‌ که از او منتشر شده می‌گوید وی هیچ‌گاه از بازجوی خود «معذرت خواهی» نکرده است اما ماموران با تقطیع ۹ ساعت بازجویی فیلم‌برداری شده، طوری القا کرده‌اند که او درحال معذرت خواهی از مامور اطلاعاتی است.

توماج صالحی، هم‌چنین در این ویدیو می‌گوید که او از رسانه‌های جمهوری اسلامی بابت دروغ‌هایی که درباره او منتشر کرده‌اند شکایت کرده است. او به‌طور مشخص به این خبر دروغ رسانه‌های حکومتی اشاره می‌کند که بر اساس آن حکم توماج صالحی اعدام بوده اما به‌دلیل همکاری موثر به حبس تبدیل شده است.

توماج صالحی، خواننده رپ معترض و مخالف جمهوری اسلامی آبان ۱۴۰۱ در روندی خشونت‌آمیز و با ضرب‌و‌شتم ماموران امنیتی بازداشت و در دادگاهی «غیرعلنی» به اتهاماتی از قبیل «افساد فی‌الارض»، «تبلیغ علیه نظام» و «دعوت مردم به کشتار و اغتشاش» به شش سال و سه ماه زندان محکوم شده بود.

امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی، روز ۲۷ آبان اعلام کرد فرجام‌خواهی حکم توماج صالحی در دیوان عالی کشور پذیرفته شده و با نقض حکم، توماج صالحی با وثیقه آزاد شده است.

دیدار جعفر پناهی و محمد رسول‌اف با توماج صالحی پس آزادی از زندان

جمعه ۱۴۰۲/۰۹/۰۳

جعفر پناهی و محمد رسول‌اف، دو فیلم‌سازی که بهمن‌ماه سال ۱۴۰۱ با قید وثیقه از زندان آزاد شدند، با توماج صالحی، رپر معترض آزادشده از زندان دیدار کردند.

پیش از آزادی توماج هم این دو فیلم‌ساز به‌همراه فاطمه معتمدآریا با خانواده این هنرمند دیدار کرده بودند.

اهدای جایزه یک سازمان مدافع آزادی بیان به توماج صالحی

بازداشت و زندانی کردن توماج صالحی با واکنش نهادهای حقوق بشری بین‌المللی هم رو‌به‌رو شده بود.

این هنرمند در مرداد سال جاری هم از سوی سازمان «گلوبال میوزیک اواردز» به‌عنوان برنده جایزه «هِرِتیک» یا «بدعت‌گذار» معرفی شده بود.

سازمان «ایندکس آن سِنسِرشیپ»، جایزه سالانه خود در بخش هنر را به توماج صالحی، خواننده معترض زندانی در ایران اهدا کرد.

این سازمان مستقر در لندن، در بیانیه  روز ۲۸ مهر خود به این مناسبت نوشت: «توماج صالحی خواننده رپ ایرانی‌ است که در مورد بی‌عدالتی و تجاوز مقامات ایرانی به حقوق جامعه مدنی ایران، می‌خواند.» 

این سازمان تلاش‌های هنری توماج صالحی در حمایت از اعتراضات ایران پس از مرگ مهسا امینی را «الهام‌بخش» خواند.

آرزو بابادی، از بستگان توماج صالحی، از طرف این هنرمند زندانی جایزه سازمان ایندکس را دریافت کرد. او اهدای این جایزه را به معنای «به‌ رسمیت شناختن دیدگاه و مسیر» توماج صالحی دانست.

خانم بابادی در پیامی ویدیویی به این مناسبت، جایزه ایندکس را هم‌چنین اعلام حمایتی عظیم از تمامی کسانی دانست که توماج برای آن‌ها مبارزه کرده است.

او با اشاره به زندانی‌ بودن توماج صالحی از همگان خواست که صدای توماج باشند و با فشار بر حکومت جمهوری اسلامی ایران خواستار آزادی این رپر زندانی شوند.

توماج صالحی، ۳۳ ساله، اهل شهر شاهین شهر در استان استان اصفهان است که در ساعات اولیه روز ۸ آبان ۱۴۰۱ پس از حمله ماموران امنیتی در محل سکونتش دستگیر شد. او پیش از این نیز در سال ۱۴۰۰ برای مدت کوتاهی دستگیر شده بود.

یکی از نزدیکان او می‌گوید: «از آن‌جایی که توماج در اعتراضات خیابانی بود و احتمال شناسایی‌اش وجود داشت و از طرفی تهدید‌ها و تعقیب‌ها هم شروع شده بود، مدام مکان اسکان خود را عوض می‌کرد. ما هر روز منتظر بودیم که توماج دستگیر بشه و خودش هم مدام در حال تغییر مکان بود و فرار می‌کرد. می‌تونم بگم ۷ یا ۸ بار تغییر مکان داد تا گیر ماموران نیفتد.»

وی می‌گوید که توماج در نهایت با حضور «۷۰ مامور مسلح در روستای گردبیشه استان چهارمحال و بختیاری» دستگیر شد.

این منبع آگاه می‌افزاید: «توماج در روزهای اول دستگیری به شدت شکنجه شده است. چشم چپ توماج به دلیل ضرباتی که به سر و چشمش وارد شده بود، به‌شدت آسیب دید. در حال حاضر هم وضعیت سلامت چشمش اصلا مشخص نیست… در این مدت هیچ اقدام جدی و رسیدگی پزشکی صورت نگرفته است… پای راست توماج را هم در جریان همین شکنجه‌ها و برخوردهای فیزیکی شکستند که وضعیت پای توماج هم اصلا وضعیت خوبی نیست و شاید احتیاج به جراحی داشته باشد. به این دلیل که اساسا اطلاعات ما درباره وضعیت پزشکی توماج بسیار کم است و اجازه رفتن به بیمارستان و رسیدگی پزشکی وجود ندارد، نگرانی ما از شدت و میزان آسیب‌ها زیاد است.»

آروز بابادی، دختر خاله توماج، هم در این گزارش می‌گوید: «در همان حمله قوزک پای راست توماج شکسته شده. توماج متاسفانه به شدت شکنجه شد و چند روزی در کما بود. هم‌چنین انگشتان دست توماج هم شکسته شده بود. در حال حاضر به دلیل آسیب وارد آمده به پای راست توماج او هنوز هم در راه رفتن عادی مشکل دارد. هیچ اقدامی برای درمان و پیگیری وضعیت پزشکی توماج انجام نشده است. از طرف دیگر به دلیل مشت‌ های زیادی که به سمت چپ صورت و چشم او وارد شده است با مشکلاتی در بینایی نیز مواجه شده است. البته من نمی‌دانم مشکل چشم او دقیقا تا چه حد بوده است».

توماج صالحی، از خوانندگان زیرزمینی رپ ساکن شاهین‌شهر اصفهان هشتم آبان ۱۴۰۱ به‌ اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام، همکاری با دولت‌های مُتخاصم و تشکیل گروه‌ غیرقانونی به‌ قصد برهم زدن امنیت کشور، با نیابت قضایی در یکی از استان‌های کشور دستگیر شد. این متهم در ایجاد اغتشاشات و دعوت و تشویق به آشوب‌های اخیر در استان اصفهان و در شهرستان شاهین‌شهر، نقش کلیدی داشت.

فاطمه معتمدآریا، جعفر پناهی و محمد رسول‌اف با خانواده توماج صالحی دیدار کردند.

دیدار فاطمه معتمدآریا، جعفر پناهی و محمد رسول‌اف با خانواده توماج صالحی

دیدار فاطمه معتمدآریا، جعفر پناهی و محمد رسول‌اف با خانواده توماج صالحی – ۲۱ فروردین ۱۴۰۲ 

 

توماج صالحی متولد ۱۲ آذر ۱۳۶۹ در چهارمحال بختیاری، خواننده رپر است. 

فارغ‌التحصیل لیسانس رشته مکانیک جامدات می‌باشد که با ورزش بوکس و قهرمانی استانی شروع کرد و حالا در عرصه رپ شناخته می‌شود. 

در چهارمحال بختیاری به دنیا آمد، بعدها با خانواده به شاهین شهر اصفهان، محله خانه اصفهان نقل مکان کردند و آن‌جا رشد کرد. 

yn-ad

توماج صالحی، یکی از خواننده‌های زیر زمینی بوده که در سبک رپ فعالیت می‌کند. وی در دو سال اخیر، اقدام به تولید آهنگ‌های اجتماعی و سیاسی کرده است.

کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان: حداقل ۶۰۰ زن روز ۲۵ شهریور ۱۴۰۲بازداشت شدند

 اعتراضات در سالگرد مهسا امینی، ۲۵ شهریور ۱۴۰۲، اکباتان تهران

اعتراضات در سالگرد مهسا امینی، ۲۵ شهریور ۱۴۰۲، اکباتان تهران

کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان روز چهارشنبه ۲۹ شهریور در گزارشی اعلام کرده بود که بر اساس اطلاعات و گزارش‌های رسیده، در روز ۲۵ شهریور، حداقل ۶۰۰ زن به دست ماموران حکومتی بازداشت شدند.

این کمیته با استناد به «گزارش‌های رسیده» نوشت که از این تعداد، هم اکنون ۱۳۰ تن در بند قرطنینه زندان زنان قرچک در انتظار تعیین تکلیف وضعیت خود هستند.

بنابر این گزارش، خانواده‌های برخی از بازداشت‌شدگان می‌گویند اکثر بازداشتی‌ها با سپردن تعهد از بازداشت پلیس آزاد شدند و پرونده زنانی که هم‌اکنون در زندان قرچک هستند، به دادسرا ارسال شده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که در استان یزد، شهر ابرکوه، دست‌کم ۱۲ تن از جوانان معترض که در تجمع اعتراضی شامگاه ۲۵ حضور داشتند، شبانه در منازل شان دستگیر شده ‎اند.

جواد هاشمی‌مهر، معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز گفته است که شنبه‌شب ۲۵ شهریور در دهدشت، ۱۵ تن شامل ۱۳ مرد و ۲ زن اعلام دستگیر شدند.

روزنامه شرق نیز روز یک‌شنبه ۲۶ شهریور، شمار بازداشت شدگان را در زمان انتشار گزارش خود، با تکیه بر آمار رسمی، ۲۶۰ تن اعلام کرده بود.

در همین حال، رحیم جهانبخش، فرمانده انتظامی استان آذربایجان‌غربی، شامگاه شنبه و هم‌زمان با سالگرد مهسا امینی از «بازداشت ۱۳۷ تن» به اتهام «تشویش‌اذهان عمومی در فضای مجازی» خبر داد.

خبرگزاری دولتی ایرنا نیز در گفت‌و‌گو با محسن کریمی، فرمانده سپاه استان مرکزی، به نقل از او، از بازداشت ۲۰ شهروند در این استان خبر داده بود.

ماموران حکومتی جمهوری اسلامی پیش از فرا رسیدن اولین سالگرد کشته شدن مهسا‌(ژینا) امینی، اقدام به بازداشت شمار زیادی از شهروندان در سراسر ایران کرده بودند. موج بازداشت‌ها هم‌چنان ادامه دارد و فعالان صنفی و مدنی و نیز روزنامه‌نگاران کماکان در معرض بازداشت قرار دارند.

امجد امینی، پدر مهسا امینی نیز در نخستین سالگرد کشته شدن او در «بازداشت گشت ارشاد» برای ساعاتی توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به خانه بازگردانده شد تا با حصر خانگی برگزاری سالگرد مهسا برگزار نشود.

نامه‌های سامان یاسین از زندان

سامان یاسین، روز جمعه ۶ مرداد ماه سال جاری، با انتشار پیامی از داخل زندان رجایی‌شهر از شکنجه دارویی خود در جریان انتقالش از زندان به مرکز روانپزشکی امین‌آباد خبر داد. وی تاکید کرده بود که «اهل خودکشی نیستم و هر بلایی سر من بیاید، مسئولیتش با قضای صلواتی است.»

این خواننده و ترانه‌ساز، پس از تزریق یک داروی ناشناخته، شامگاه سه‌شنبه ٣ مرداد ماه از مرکز روانپزشکی امین‌آباد به داخل زندان رجایی‌شهر بازگردانده شد. وی جلسه بعدی دادگاه خود را ١٨ شهریور ماه سال جاری عنوان کرده بود.

سامان یاسین، روز چهارشنبه ١١ مرداد ماه ١٤٠٢، از زندان رجایی‌شهر به صورت فوری همراه با جمعی از زندانیان سیاسی باسابقه به بند هشت زندان اوین منتقل شد.

این هنرمند در ٧ آبان ماه ١٤٠١، از بابت اتهاماتی شامل «محاربه» توسط دادگاه عمومی و انقلاب تهران به اعدام محکوم شد. این حکم در دیوان عالی کشور نقض شده و پرونده وی جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع شد.

سلام خدمت وکلا و مردم شریف

با توجه به ۱۰ ماه ربوده شدن از خانه شخصی و گرفتن اعتراف اجباری تحت شکنجه جسمی روانی و دارویی و بلاتکلیفی و تبعید به زندان‌های مختلف و اجازه ندادن ورود وکیل خصوصی و انتخابی خودم، این متن را ارسال می‌کنم. چون احتمال تبعید جدید به محلی نامعلوم هر لحظه بالای سر من هست.

«تاریخ ۱۸ شهریور دادگاهی اعلام شده»

من تقاضا دارم فورا و در فرصتی کافی قبل این دادگاه وکیلی که خودم انتخاب کردم جناب آقای امیر رئیسیان و گروه مجرب‌شان قانونا به پرونده من ورود کنند و این تقاضا را کتبا به مسئولین ذیربط ارسال کنند. و شرایط دیدار با من را قبل از فرارسیدن روز دادگاه ایجاد کنند.

تقاضای بعدی:

دادگاه علنی باشد و وکلا و خبرنگاران محترم داخل ایران و بین‌الملل اجازه حضور داشته باشند و تقاضای حضور خود را هرچه زودتر کتبا به آقای قاضی صلواتی و مسئولان و دیوان و غیره تقاضا ارسال کنند.

تاکید می‌کنم دادگاه باید علنی و با حضور وکلا محترم و وکلا حقوق بشر بین الملل و خبرنگاران ایران و بین‌الملل باشد.

در آخر:

از پدر توماج صالحی تقاضا می‌کنم در دادگاه من حضور داشته باشند. چرا که ایشون هم پسرشان هم هنر عزیز من، به‌خاطر ترانه و رپ در زندان هست.

شنبه ۷ مرداد ۱۴۰۲

زندان رجایی شهر

سامان یاسین‌(صیدی) 

تعدادی از زندانیان در زندان قزل‌حصار در نامه‌ای که به دست زمانه رسیده، نسبت به وضعیت سلامت سامان صیدی‌(یاسین)، خواننده رپ کرد و زندانی سیاسی ابراز نگرانی کرده و گفته‌اند «جان سامان یاسین در خطر است.»

بنا بر این نامه سامان یاسین در اعتراض به وضعیت خود از پنجم آبان دست به اعتصاب دارویی زده و از گرفتن دارو امتناع کرده است. او به مقام‌های قضایی و زندان اعلام کرده تا رسیدگی به وضعیت پرونده و آزادی به اعتصاب ادامه خواهد داد.

سامان یاسین مبتلا «به خون ادراری» شده است و در روزهای گذشته مسئولان زندان از اعزام او به بیمارستان و اجازه دسترسی به خدمات مناسب درمانی جلوگیری کرده‌اند.

متن کامل نامه زندانیان زندان قزل‌حصار درباره وضعیت جسمانی سامان یاسین را بخوانید:

«سامان یاسین بیش از ۱۳ ماه است که به‌صورت بلاتکلیف در زندان‌های مختلف‌‌(از جمله رجایی‌شهر، اوين و در حال حاضر زندان قزل‌حصار) با مشکلات متعدد از جمله بیماری اعصاب و روان به سر می‌برد. در شش ماه گذشته سه بار دادگاه وی بدون دلیل کنسل شده و پزشکی قانونی تاکید نموده است که باید برای درمان از زندان آزاد شود. با این‌که در پرونده این‌ زندانی سیاسی هیچ موردی برای ادامه حبس وجود ندارد، وی هم‌چنان در شرایط غیرانسانی در تبعیدگاه زندان قزل‌حصار دربند می‌باشد.

در اعتراض به چنین وضعیتی این خواننده رپ از روز ۱۴۰۲/۸/۵ از گرفتن دارو امتناع و به مقامات قضایی و زندان اعلام کرده تا رسیدگی به وضعیت پرونده و آزادی به اعتصاب ادامه خواهد داد.

اعتصاب دارو موجب شد شب ششم آبان این‌ زندانی سیاسی دچار تشنج و بی‌هوش شده و به بهداری واحد چهار زندان قزل‌حصار منتقل شود. با ادامه بی‌هوشی و اعلام نگرانی سایر زندانیان سیاسی هم‌بند وی، پزشک وقت دستور اعزام برای این هنرمند دربند صادر کرد که متاسفانه به جای اعزام به بیمارستان و رسیدگی تخصصی، وی را به بهداری مرکزی زندان قزل‌حصار اعزام و پس از ساعاتی‌ به بند برگرداندند. از آن زمان تاکنون حال این زندانی سیاسی وخیم بوده و به صورت مستمر دچار حالت تهوع، استفراغ و سردرد شدید است.

زندانیان سیاسی زندان قزل‌حصار به مقامات زندان نسبت به تبعات عدم رسیدگی به پرونده قضایی و پزشکی سامان یاسین هشدار داده و تاکید کرده‌اند ادامه روند موجود به یک فاجعه انسانی دیگر منتهی می‌شود.

تبعیدگاه قزل‌حضار»

سامان یاسین، خواننده رپ کرد ۲۷ ساله، اهل کرمانشاه در تاریخ ۱۰ مهرماه ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی همراه با خشونت در خانه خود در تهران بازداشت شد. سامان یاسین آبان ۱۴۰۱ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی، با «اتهام محاربه» به اعدام محکوم شد. حکمی که دیوان عالی کشور آن را نقض کرده است.

Print Friendly, PDF & Email

Google Translate