اخبار و گزارشات کارگری ١٣ شهریور ١٣٩٨

اخبار کارگرى
September 05, 2019

اخبار و گزارشات کارگری ١٣ شهریور ١٣٩٨

«با اتحاد پیروز میشویم، با افتراق شکست میخوریم»

بازداشتی های مراسم روز جهانی کارگر آزاد باید گردند

- ادامه راهپیمایی و تجمعات کارگران کارخانه آذرآب در شهر اراک برای احقاق حقوق برحقشان

- ادامه تجمع اعتراضی کارگران کارخانه کنتورسازی نسبت به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی بدنبال خصوصی سازی و وعده ها توخالی مسئولان مقابل استانداری قزوین برای جهارمین روز متوالی

- تجمع کارگران سهام عدالت  کشوردر دومین روزاز دور جدید اعتراضشان نسبت به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی مقابل مجلس

- سها مرتضایی "ستاره دار" شد!

- ادامه پایمال کردن حقوق کارگران با قراردادهای سفید و تسویه حساب های سفید امضا علیرغم و عده و وعیدها

- ادامه بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی کارگران پروژه قطار شهری اهواز

- پرداخت قطره چکانی ماه ها حقوق پرداخت نشده کارگران شهرداری مهاباد

- تجمع اعتراضی اهالی روستای چاهک گناوه نسبت تخریب طبیعت و محیط زیست با اجرای طرح تولید و تکثیر  لارو میگو 

- رهایی 2کارگر معدن سرب و روی گزینو از مرگ بدنبال ریزش تونل

- برق‌گرفتگی یک کارگرفضای سبز شهرداری ساری

*ادامه راهپیمایی و تجمعات کارگران کارخانه آذرآب در شهر اراک برای احقاق حقوق برحقشان

پیش از ظهر روز چهارشنبه 13 شهریور،کارگران آذرآب برای پاسخگویی هرچه سریعت به خواسته هایشان از کارخانه بسمت مرکز شهر اراک راهپیمایی کردند و درمسیرشان ابتدا مقابل بانک کشاورزی به عنوان سهامدار عمده این شرکت و سپس مقابل دفتربهارستان نشینان از اراک، خنداب و کمیجان ودرنهایت درمیدان اصلی شهر تجمع کردند.

بنابه گزارشات رسانه ای شده، امروز معاونین اقتصادی و ن سیاسی استانداراستان مرکزی با حضور در شرکت اعلام کردند که هفته آینده وضعیت شرکت در خصوص سهام تعیین تکلیف می‌شود، اما کارگران کارخانه آذرآب که از بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی و وعده های توخالی مسئولان کشور واستان مرکزی کاسه صبرشان لبریزشده است خواهان تعیین تکلیف هرچه سریعتر با وضعیت شرکت شدند وبرای بنمایش گذاشتن عزم راسخشان برای باری دیگرراهی خیابان های شهر اراک شدند.

بنابهمین گزارشات،امروزحدودا باقیمانده حقوق خرداد ماه این کارگران به حسابشان واریز شده است.

کارگران کارخانه آذرآب علاوه بر مشکل اصلیشان مبنی بر بلاتکلیفی شغلی وعدم پرداخت حدود 2ماه حقوق با مشکلات بیمه نیز مواجهند ودرآغاز هرماه با عدم تمدید اعتبار دفترچه‌های بیمه تامین اجتماعی روبروهستند.

علاوه براین تعدادی ازکارگران این واحد صنعتی بامشکل بازنشستگیشان در حال دست و پنجه نرم کردن هستند درگیر مشکلات هستند واز اسفند ماه سال 97بازنشستگیشان بدلیل عدم پرداخت حق بیمه از طرف کارفرما بتاخیر افتاده است.

*ادامه تجمع اعتراضی کارگران کارخانه کنتورسازی نسبت به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی بدنبال خصوصی سازی و وعده ها توخالی مسئولان مقابل استانداری قزوین برای جهارمین روز متوالی

روز چهارشنبه 13شهریور برای چهارمین روز متوالی،در اعتراض به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی بدنبال خصوصی سازی و وعده ها توخالی مسئولان مقابل استانداری قزوین وبنمایش گذاشتن عزم راسخشان در راستای دست یابی به مطالباتشان دست به تجمع مقابل استانداری قزوین زدند.

کارگران تجمع کنندگان با سردادن شعار«شرکت کنتور سازی    ننگ خصوصی سازی»اعتراضشان را نسبت به واگذاری محل کارشان به بخش خصوصی با صدای رسا اعلام کردند.

*تجمع کارگران سهام عدالت  کشوردر دومین روزاز دور جدید اعتراضشان نسبت به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی مقابل مجلس

روز چهارشنبه 13شهریور، جمعی از کارگران سهام عدالت بنمایندگی از طرف همکارانشان از سراسر کشور در دومین روز از دور جدید اعتراضشان نسبت به بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی مقابل مجلس تجمع کردند.

یکی از تجمع کنندگان به خبرنگار رسانه ای گفت: حدود 1500 نفر هستیم که پس از 13سال فعالیت در دفاتر شرکت‌های تعاونی سهام عدالت، هنوز وضعیت شغلی‌مان مشخص نیست.

به گفته وی، اصلی‌ترین خواسته کارکنان معترض سهام عدالت توجه به امنیت شغلی آنها در لایحه آزادسازی سهام عدالت است که قرار است به زودی در صحن علنی مجلس مطرح و برای تصویب به رای گذاشته شود.

در لایحه مذکور به امنیت شغلی کارکنان سهام عدالت که حدود 13سال است در مجموعه شرکت‌های سهام عدالت شهرستانی سابقه کار بیمه‌ای داشته و عمر مفید خود را در شرکت‌های مذکور سپری کرده‌اند، هیچ‌گونه توجهی نشده است.

*سها مرتضایی "ستاره دار" شد!

سها مرتضایی فعال صنفی دانشجویی دانشگاه تهران که محکوم به تحمل ۶ سال حبس تعزیری است، ضمن کسب رتبه ۱۰ کنکور دکتری علوم سیاسی با اسم رمز «نقض در پرونده»،«ستاره دار» شد.

علاوه بر نقش و دخالت مستقیم وزارت اطلاعات در محرومیتِ تحصیلی این فعال صنفی، حراست دانشگاه تهران نیز طی نامه ای خواستار عدم پذیرش وی شده و از حضور او به عنوان دانشجو در دانشگاه تهران ممانعت به عمل آورده است.

لازم به ذکر است سال گذشته در پی اعلام نتایج کنکور کارشناسی ارشد و دکتری،شوراهای صنفی دانشجویان کشور طی گزارشی خبر از احضار و ستاره دار شدن تعداد قابل توجهی از کنشگران دانشجویی دادند.

سها مرتضایی دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران، دی ماه ۹۶ در حالی بازداشت شد که سمت دبیری شورای صنفی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و دبیری شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران را برعهده داشت.

وی در تابستان ۹۷ به دنبال صدور احکام قضایی سنگین برای فعالان صنفی به ۶ سال حبس تعزیری و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و عضویت در احزاب و گروه ها و دسته جات سیاسی، توسط قاضی احمد زاده محکوم گشت.

برگرفته از کانال تلگرام شوراهای صنفی دانشجویان کشور

*ادامه پایمال کردن حقوق کارگران با قراردادهای سفید و تسویه حساب های سفید امضا علیرغم و عده و وعیدها

علیرغم و عده و وعیدها پایمال کردن حقوق کارگران با قراردادهای سفید و تسویه حساب های سفید امضا ادامه دارد.

چند ماه پیش که شروع به کار کرده، یک «تسویه حساب سفید امضا» به کارفرما داده؛ حالا که حقوق چند ماهش را نگرفته و مدت قراردادِ موقتش تمام شده، نمی‌تواند حتی معوقات مزدی خود را از کارفرمای بخش خصوصی بگیرد.

علی، کارگر یک شرکت قطعه‌سازی که قصد دارد یک پروسه شکایت طولانی و هزینه‌بر را کلید بزند، از امضا کردن ورقه‌ای سفید به نام «تسویه‌حساب صوری» پشیمان است؛ امضایی که حالا کار را برای او بسیار سخت کرده است؛ حالا مجبور است با جیب خالی، راهروهای دادگاه‌ها را طی کند تا بتواند حق خودش را که همان چند ماه حداقل دستمزد کارگری‌ست، بگیرد؛ می‌گوید "آن روز هم مجبور بودم؛ اگر امضا نمی‌کردم، نمی‌توانستم شروع به کار کنم؛ روز اولی که رفتم شرکت، ورقه را گذاشتند جلویم و گفتند امضا کن!"

«تسویه‌های سفید امضا» پارادایم نسبتاً متاخری در عرصه روابط کار ایران در بخش خصوصی‌ست که به دنبال «قراردادهای سفید امضا» پا به عرصه گذاشته و تمام هویت شغلی کارگران و همه حق و حقوقِ قانونی آنها را زیرسوال برده است؛ اما «تسویه‌های سفید» که روز اول کار از کارگران برخی واحدهای خصوصی کوچک و متوسط گرفته می‌شود و کارفرما «بعداً» می‌تواند با طیب خاطر آنها را به نفع خود پرکند، هیچ‌گونه وجاهت قانونی ندارد.

در قانون، مجازات زندان برای کارفرمایان به دلیل اخذ رسید تسویه حساب غیرقانونی تعیین شده است؛ روند کار به این شکل است که زمانی که کارگر از محل کار خود اخراج می‌شود، با طرح شکایت در اداره کار، دریافت حقوق و مزایای خود را از کارفرما درخواست می‌کند. حال کارفرما فرم تسویه حساب سفید امضا را تکمیل و مبالغ آن را باتوجه به منافع خود درج می‌کند و آن را به عنوان سند به هیأت رسیدگی وزارت کار تحویل می‌دهد.

در این بین، کارگر راهی طولانی برای اثبات سندسازی و سوءاستفاده از سند سفید امضا در پیش دارد که باید پرونده‌ای را مبنی بر سفید امضا بودن رسید تسویه حساب در دادسرا برای انجام کار کارشناسی جهت رسیدن به حق و حقوق خود و تشخیص خط و دست نوشت کلید بزند.

رای دادگاه نسبت به محکومیت کارفرما به این صورت است که با توجه به احراز جرم متهم دایر بر پرکردن مندرجات برگه، دفاعیات بلاوجه او مبنی بر پرداخت حق و حقوق شاکی و سایر قرائن و آمار مندرج در پرونده دادگاه، عمل ارتکابی از ناحیه کارفرما را «سوءاستفاده از سند سفید امضا» مطابق با ماده ۶۷۳  قانون مجازات اسلامی (تعزیزات و مجازات‌های بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵، تشخیص می‌دهد و همچنین با استناد به ماده مزبور و مواد ۱، ۲، ۱۴، ۱۸، ۱۹، ۱۶۴، ۱۷۱، ۱۷۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، متهم مزبور را به تحمل یک تا سه سال حبس تعزیری محکوم می‌کند.

در قانون مجازات اسلامی، از جمله مصادیق جرم خیانت در امانت، سوءاستفاده از سفیدامضاست و با انجام هر نوع رفتار خائنانه نسبت به سندی که به عنوان امانت نزد دیگری سپرده شده، جرم خیانت در امانت واقع می‌شود و به طور معمول، این خیانت از طرف کسی است که درعرف یا قانون، به عنوان امین شناخته می‌شود.

به موجب ماده ۶۷۳ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵، «هر کس از سفیدمهر یا سفیدامضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست‌ آورده، سوء‌استفاده کند، به یک تا سه سال حبس‌ محکوم خواهد شد».

اما روند شکایت، هم طولانی‌ست و هم برای کارگری که بیکار است، هزینه زیادی دربردارد؛ علاوه بر تاکیدِ «قانون مجازات اسلامی» مبنی بر ممنوعیت سوءاستفاده از سند سفید امضا، هیات عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ رای وحدت رویه برای اسناد پرداخت حقوق و مزایای کارگران را صادر کرد.

براساس این رای، چنانچه بین کارگر و کارفرما اختلاف در خصوص پرداخت حقوق و مزایای قانون کار وجود داشته باشد، ارائه فقط برگ تسویه حساب، رافع مسئولیت‌های کارفرما برای پرداخت حقوق و مزایای کارگر نخواهد بود.

در گزارشی که روابط عمومی دیوان عدالت اداری اداری در همان زمان منتشر کرد، در ارتباط با این رای آمده است: «در شکایات متعدد کارگران به دیوان عدالت اداری در خصوص تسویه حساب کارگران با کارفرما آمده است پس از خاتمه قرارداد کار میان کارگر و کارفرما، برخی کارگران به موجب سند عادی یا سند اقرارنامه تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی اعلام می‌کنند با کارفرما تسویه حساب کرده‌اند و تمام حقوق و مزایای خود را دریافت نموده‌اند. برخی هیأت‌های حل اختلاف ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با استناد به این اسناد، تسویه حساب را محرز دانسته و شکایات بعدی کارگران را در این خصوص مسموع ندانسته و حکم به رد شکایت کارگران صادر می‌کردند. در حالیکه کارگران اظهار داشتند برگه تسویه حساب بنا به درخواست کارفرما در ابتدای کار یا حین کار و بدون دریافت حقوق و مزایا از آنها اخذ شده است. پیرو شکایت‌های واصله به شعب دیوان عدالت اداری و صدور آرای مشابه مبنی بر ورود شکایت، هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با صدور رأی ایجاد وحدت رویه با تأیید آراء صادره مقرر کرد در زمان اختلاف بین کارفرما و کارگر در رابطه با پرداخت دستمزد و حقوق کارگر، صرف ارائه برگ تسویه حساب کافی نیست و کارفرما باید مستندات پرداخت را نیز ارائه کند. این رأی به استناد ماده ۹۰ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری برای تمامی شعب دیوان، ادارات و اشخاص حقیقی و حقوقی مربوط لازم‌الاجرا است».

با این وجود، احقاق حق برای کارگرانی که نه آشنایی کافی به قانون دارند و نه می‌توانند هزینه مشاوره با کارشناس حقوقی را بپردازند و نه شرایط زیستی‌شان در این شرایط دشوار اقتصادی اقتضا می‌کند که راهروهای طولانی و کشدار دادگاه‌ها را روزهای متمادی زیر پا بگذارند، به هیچ وجه ساده و سهل‌الوصول نیست. اما فعالان کارگری در این رابطه چه می‌گویند؟

عبدالله وطن‌خواه (فعال کارگری) در ارتباط با جبر اقتصادی حاکم بر عرصه روابط کار که منجر به تن دادن کارگر به امضای هرچیزی می‌شود که مقابلش می‌گذارند، اینگونه می‌گوید: «تسویه سفید امضا چیز جدیدی نیست؛ علاوه بر آن، چک‌های حامل سفید هم از کارگر می‌گیرند؛ کارگران باید سفته و چک سفید بدهند تا فقط بتوانند سر کار بروند! شوربختانه با توجه به قراردادی شدن کارگران و برداشتن امنیت شغلی، کارفرمایان خود را صاحبِ حق می‌دانند که   همه گونه تضییعات را را در حق کارگران روا دارند».

او البته تاکید می‌کند: در هیات‌های تشخیص و حل اختلاف، با وجود امضای چک و سفته و تسویه سفید، اگر کارگر بتواند رابطه کارگر- کارفرما را  ثابت کند، باید کارفرما مطالبات را «حتماً» بپردازد؛ در شرایط فعلی ، از ۱۰۰ مورد معمولاً در ۶۰ مورد به نفع کارگر رای می‌دهند.

به گفته‌ی وطن‌خواه، در شرایط فعلی بازار کار، چون کارگران دست خالی هستند و هیچ پشتوانه‌ای ندارند، مجبورند هرچه جلویشان می‌گذارند امضا کنند، حتی چک به کارفرما بدهند؛ همه اینها برای این است که فقط بتوانند کار کنند حالا حقوق معوق شود یا نشود یا چه اتفاق بعدا می‌افتد؛ بماند.

وطن‌خواه عقیده دارد  که همه اینها برمی‌گردد به فقدان امنیت شغلی، استیلای سیاست‌های چابک‌سازی و استقرار نئولیبرالیسم که در بازار کار و در همه سطوح اقتصاد حاکم شده است.

«جبر زمانه» کارگران را وادار می‌سازد هرچه مقابل‌شان بگذارند، امضا کنند؛ فرقی نمی‌کند چه قرارداد سفید و چه تسویه حسابِ سفید؛ در حال حاضر کارگری که حق و حقوق‌اش را بعد از اخراج، به واسطه امضای تسویه حساب سفید نگرفته، تنها راهی که دارد طرح دعوا در هیات‌های تشخیص و حل اختلافِ وزارت کار است؛ اگر این هیات‌ها، قانون مجازات و رای دیوان عدالت را مبنا قرار ندهند و کارفرما را محکوم نسازند، باید به سطوح بالاتر و حتی به دیوان عدالت شکایت کند؛ اما در نهایت، همه‌ی این دشواری‌ها، زاییده‌ی «بی‌ثبات‌کاری» است؛ چراکه اگر کارگران قرارداد دائم داشته باشند، مجبور نیستند بِ بسم‌الله کاغذ بدهند که "هر روز ما را بیرون کردید ما هیچ حقی نداریم"!

بخشی ازیک گزارش رسانه ای شده بتاریخ 13شهریور

*ادامه بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی کارگران پروژه قطار شهری اهواز

بلاتکلیفی شغلی ومعیشتی  کارگران پروژه قطار شهری اهواز ادامه دارد.

برپایه گزارش رسانه ای شده بتاریخ 13شهریور،شرکت کیسون مجری پروژه قطار شهری اهوازخلع ید شد وچگونگی ادامه عملیات اجرایی پروژه مترو اهوازکماکان ناروشن باقی ماند.

 بدینترتیب زمان پرداخت 18 ماه حقوق معوقه کارگران قطار شهری اهواز وآینده شغلیشان  همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد.

*پرداخت قطره چکانی ماه ها حقوق پرداخت نشده کارگران شهرداری مهاباد

روز سه شنبه 12شهریور،بخشی از حقوق معوقه کارگران شهرداری مهاباد پرداخت شد و زمان پرداخت 4ماه حقوق پرداخت نشده این کارگران ناروشن باقی ماند.

*تجمع اعتراضی اهالی روستای چاهک گناوه نسبت تخریب طبیعت و محیط زیست با اجرای طرح تولید و تکثیر  لارو میگو 

روز چهارشنبه 13شهریور،جمعی از اهالی روستای چاهک گناوه برای اعتراض وجلوگیری از تخریب طبیعت و محیط زیست با اجرای طرح تولید و تکثیر  لارو میگو در منطقه بکر و منحصر بفرد این روستای ساحلی دست به تجمع زدند.

براساس گزارش رسانه ای شده،جمعی از اهالی روستای چاهک بخش مرکزی گناوه در اعتراض به اجرای یک طرح به آنچه تخریب طبیعت و محیط زیست نامیدند تجمع و خواستار متوقف شدن آن و انتقال به نقطه دیگری شدند.

آنان روز چهارشنبه با تجمع در محل اجرای این طرح از واگذاری اراضی در محدوده این روستا با نام ملی جهت اجرای طرح تولید و تکثیر  لارو میگو  اعتراض و خواستار تجدید نظر مسوولان در این زمینه شدند.

به گفته آنان : زمین واگذار شده برای اجرای طرح تولید و تکثیر لارو میگو  از طبیعت بکر و منحصر بفرد این روستای ساحلی است که سالانه پذیرای گردشگران متعدد داخلی و خارجی است و نباید برای اجرای چنین طرح هایی در آن  نقطه مجوز داده شود.

خاطر نشان می شود که روستای ساحلی چاهک از توابع بخش مرکزی شهرستان گناوه از نقاط بکر و روستاهای گردشگرپذیر استان بوشهر است.

*رهایی 2کارگر معدن سرب و روی گزینو از مرگ بدنبال ریزش تونل

سه شنبه شب(12شهریور)معدن سرب و روی گزینو در جاده فرعی محور بهاباد - چادرملو ریزش کرده و دو نفر از کارگران در تونل قدیمی و تقریباً بلااستفاده معدن محبوس شدند.

این دو کارگر 45 و 25 ساله که دایی و خواهرزاده هستند  ساعت 10 صبح روزجهارشنبه 13 شهریورماه توسط اورژانس رهاسازی شده و نجات یافتند.

*برق‌گرفتگی یک کارگرفضای سبز شهرداری ساری

روز چهارشنبه 13شهریور، یک کارگرفضای سبز شهرداری ساری حین کار هرس درخت دچار برق‌گرفتگی وشوکه شد.

akhbarkargari2468@gmail.com

 

 


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com