گسترش اعتراضات در عراق و ایران ، نقطە امیدی در رهایی از حکومت استبدای و مذهبی در دو کشور

حسن رحمان پناه
July 21, 2018

حسن رحمان پناه : اعتراضات و ناآرامی ها در شماری از شهرهای عراق علیه بیکاری، فساد، گرانی، نبود برق و آب و خدمات دولتی همچنان ادامه دارد.

بنابه گزارش منابع خبری، طی دو هفتە گذشتە شهرهای جنوب عراق و بغداد پایتخت این کشور شاهد موجی از اعتراض و تظاهرات مردمی  بودە است . طبق اخبار منتشرشدە طی روزهای اخیر حداقل ٨ تظاهرکنندە کشتە شدە و بیش از ٢٠٠تن زخمی و دهها تن نیز دستگیر شدەاند. طی روزهای گذشتە پلیس در استان‌های بصره، کربلا و نجف مقررات منع رفت ‌وآمد شبانه وضع نمود و شبکه اینترنت نیز در بسیاری از شهرها قطع شده است. طی ١١ روز گذشتە شهرهای بصره، دیوانیه،‌ ذیقار، میسان، نجف، کربلا، واسط و بابل شاهد اعتراض‌ها به اوضاع اقتصادی، فساد و کمبود آب و برق بوده است. معترضان خشمگین فرمانداری میسان و منزل فرماندار را به آتش کشیدند. طی روزهای گذشتە  مقر احزاب وابسته به رژیم جمهوری اسلامی در استان میسان توسط معترضان مورد یورش قرار گرفت و با سردادن شعار، اعلام کردند، "ایران باید از عراق بیرون برود."

امروز جمعە ٢٠ژوئیە ٢٠١٨ و بعد از دە روز اعتراض و نارضایتی ، باردیگر هزاران نفر در بغداد ، بصرە ، دیوانیە و برخی از شهرهای دیگر عراق ، با خواست آب و برق ، خدمات درمانی و اجتماعی ، برکناری حکومت و مسئولین فاسد و دزد، به خیابانها آمدند و علیە حاکمان سرکوبگر و فاسد به تظاهرات پرداختند. بنا به گزارشات منتشر شدە در دیوانیە  حداقل یک نفر توسط مزدوران مسلح سپاە بدر وابستە به جمهوری اسلامی ایران به ضرب گلولە کشتە شدە و چند نفر نیز مجروح و تعدادی هم دستگیر شدەاند.

رژیم فاسد و مذهبی حاکم بر عراق بجای جواب بە خواست و مطالبات حق طلبانه مردم ناراضی، ضمن سرکوب خشن و بیرحمانه معترضین ، اقدام به قطع اینترنت و شبکەهای اطلاع رسانی نمودە تا مردم جهان از وقوع رویدادهای داخلی عراق بی اطلاع بمانند و به میل خود ناراضیان را سرکوب و کشتار نمایند.

اعتراضات گستردە علیە نظام فاسد و مذهبی در عراق اولین بار نیست کە برگزار میشود . تا کنون چندین اعتراض و نارضایتی گستردە و تودەای دیگر در جنوب ، در وسط و در شمال این کشور علیە احزاب قومی و مذهبی برپا شدە است . اما به دلیل عدم وجود رهبری رادیکال و انقلابی ، غیبت نیروی سوسیالیست و کارگران در هدایت این اعتراضات، در موارد زیادی جریاناتی از قبیل طرفداران " مقتدا صدر" از روحانیون شیعە، رهبری این اعتراضات را در دست گرفتە و در راه اهداف و تقویت موقعیت حزبی و مذهبی خود در مقابل جریانات رقیب، مردم را بەکار گرفتە است . اعتراضات ١١روز اخیر در شرایطی اوج گرفت کە بە گفتە سازمان شفافیت بین المللی که یک مۆسسه وابسته به نهادهای مالی سرمایه جهانی است، دولت عراق یکی از فاسدترین دولتهای جهان از لحاظ فساد مالی است و در راس دولت های فاسد جهان قرار دارد. بیش از نیمی از جوانان این کشور بیکار هستند. این در حالی است کە این کشور بر دریای نفت قرار گرفتە و روزانه بیش از ٣ میلیون بشکە نفت صادر میکند. در گرامی بالاتر از ٥٠ درجە، مردم این کشور از نبود برق رنج می برند و روزانه افراد مسن و کودکان خردسال قربانی می شوند.

نکتە مهم در اعتراضات اخیر عراق همزمانی آن با اعتراضات و اعتصابات کارگری و مردمی در ایران است . از سال ٢٠٠٣ میلادی و بعد از سرنگونی دولت بعث عراق توسط قدرتهای بزرگ امپریالیستی به رهبری آمریکا ، ایران حضور و دخالت غیرقابل انکار و مداوم در عراق داشتە و برخی از سران جمهوری اسلامی عراق را بعنوان استانی از ایران محسوب کردەاند. "سپاە قدس" کە شاخە  برون مرزی سپاە پاسداران و فرماندە آن"قاسم سلیمانی" بعنوان فردی تعیین کنندە در حوادث عراق محسوب می شود، اکنون از هرزمان دیگری بیشترموقعیتش در این کشور بی ثبات و به خطر افتادە است . علارغم کوشش چند بارە جمهوری اسلامی و بویژه مرد قدرتمند آن (قاسم سلیمانی) در عراق ، برای تشکیل حکومت ائتلافی وابستە به ایران بعد از "انتخابات" ١٢مە ٢٠١٨ کە مملو از تقلب و دزدی آراء بود ، نامبردە تا کنون سرش به سنگ خورد و موفقیتی کسب ننمود است . بلکە جریان نزدیک به آمریکا و عربستان سعودی خیز جدی تر برای قبضە کردن قدرت حکومتی در این کشور فلاکت زدە برداشتە است . اقدام حیدر عبادی نخست وزیر کنونی عراق  برای خرید برق از عربستان سعودی طی روزهای اخیر، کە با تقابل و ضدیت شدید طرفداران حکومت اسلامی ایران در عراق ، از جملە نوری المالکی نخست وزیر سابق و هادی العامری فرماندە "حشدالشعبی" وابستە به سپاە پاسداران روبرو شد، از این زاویە قابل بحث و بررسی است.

سران ارتجاعی ، ضدانقلابی و مذهبی حاکم بر ایران و عراق کە سالها است علیە مردم این دو کشور دستشان در یک کاسە و از یک آخور ارتزاق  میکنند ، امروز با خواست و مطالبات مشابه مردم این دو کشور روبرو هستند و آتش خشم فروخوردە و سرکوب شدە مردم این دو کشور روزبە روز علیە آنان شعلەورتر ، گستردە تر و همسان تر می شود. شعار بیرون رفتن جمهوری اسلامی از عراق توسط تظاهرکنندگان عراقی و شعار اعتراضی مردم ایران در خیزش دیماه و در تظاهرات های استان خوزستان و دیگر نقاط ایران علیە نبود آب آشامیدنی ، برق ، بیکاری ، گرانی ، فساد و ....  از جملە "عراق ، سوریە و لبنان رها کن ، فکری به حال ما کن " با مطالبە مردم معترض عراق کە خواهان بیرون رفتن جمهوری اسلامی از این کشور هستند ، کاملآ همسو و یکسان است و ظرفیت تبدیل شدن به شعار و مطالبە تودەای در دو سوی مرز را دارند . وضعیت بحرانی نسبتآ مشابه در ایران و عراق ، با حکومت های فاسد مذهبی و نیروی سرکوبگر دزد و غارتگر، موقعیت شکنندە این دو حکومت ، بویژە جمهوری اسلامی را نە تنها در عراق ، بلکە در کل منطقە را نشان می دهد. جمهوری اسلامی  در سوریە موقعیت بهتری از عراق ندارد. روزانه  نیرو و مقرات سپاە پاسداران مورد تعرض و بمباران نیروهای اسرائیلی قرار می گیرد و تلفات آنان چە به لحاظ انسانی و چه به لحاظ تسلیحاتی و لجستیکی در سطح بسیار بالائی  است ، اما آخوندها و سران سپاە، ضمن پنهانکاری رایج ، این تلفات  را به حساب نبرد با داعش و تکفیریها  قلمداد میکنند.

خمینی بعنوان رهبر و بنیانگذار نظام فاشیست اسلامی حاکم بر ایران ، "صدور انقلاب اسلامی" به خارج از مرزهای ایران، با " عبور از کربلا و فتح قدس" را یکی از شعارهای استراتژیک حفظ و بقاء جمهوری اسلامی ، طراحی و بە پیش برد . این سیاست و استراتژی با ناامن نمودن کل منطقە خاورمیانه و بخش های  از دیگر نقاط جهان ، رواج و گسترش تروریسم ، بنیادگرایی اسلامی ، جنگ ، کشتار ، بی حقوقی مطلق زنان ، اقلیت ها و زایش طالبان ، القاعدە ، داعش ، الشباب و دهها گروە بنیادگرای مذهبی در جریان رقیب سنی را سبب گردید و خاورمیانه را در همسویی با سیاست قدرتهای رقیب امپریالیستی به دوزخ برای ساکنان آن تبدیل نمود. اکنون کە به همت اعتراض و مبارزە حق طلبانه مردم به ستوە آمدە از حاکمان مذهبی در ایران و عراق ، ورق دارد به نفع تودەهای ستمدیدە بر می گرد  و مردم عراق به دلیل وابستگی مذهبی و وجود احزاب متعدد شیعە جیرەخوار و وابستە به رژیم حاکم بر ایران از اعمال توسعە طلبانە و ضدانسانی جمهوری اسلامی در عراق چشم پوشی می کردند و امروز به دفاتر احزاب وابسته به جمهوری اسلامی یورش می برند و شعار "بیرون راندن جمهوری اسلامی از عراق را سر می دهند" ، نشانه امیدبخشی از وحدت مبارزاتی مردم هم سرنوشت در دو کشور و در دو سوی مرز است.

سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی با اتکا به نیروی اگاە و سازمانیافتە کارگران و زحمتکشان و ایجاد حکومتی مردمی و انقلابی ، میتواند کل منطقە را دچار تحولات رادیکال و انسانی به نفع مبارزات مردم بنماید ، همچنانکە با شکست قیام مردم ایران در به قدرت رسیدن جمهوری اسلامی در سال ١٩٧٩ عکس آن اتفاق افتاد. اگر حکومت جمهوری اسلامی یکی از ارکان اصلی ناامنی ، جنگ ، تروریسم و خونریزی در کل خاورمیانه و بویژه برای همسایگانش بود ، سرنگونی انقلابی این رژیم، میتواند اولین گام در ایجاد تحولات مردمی ، جدایی دین از دولت ، کسب خواست و مطالبات دمکراتیک ،  ثبات ، آرامش و فروپاشی نظام های دیکتاتوری و مذهبی در کل منطقە باشد .

همسویی و هماهنگ نمودن اعتراضات و مبارزات کنونی مردم ایران و عراق ، این ظرفیت را دارد کە شر حاکمان این دو کشور را از سر مردم این کشورها بزداید . سازماندهی اعتراض و نبرد در داخل دو کشور ایران و عراق و هماهنگ نمودن آن علیە حاکمان مذهبی دو کشور ، وظیفە فعالین و مبارزین سوسیالیست ، چپ ، جنبش کارگری و سرنگونی طلب در دو سوی مرز است .

 

جمعە ٢٠  ژوئیە  ٢٠١٨


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com