چرا طلا‌ق؟

آذر کیمیا
January 19, 2019

چرا آمار طلاق هر روز بیشتر می شود. در گذشته های نه چندان دور زندگی مشترک افراد دوام طولانی تری داشت و طلاق به ندرت اتفاق می افتاد. اما امروزه در عصر بی ثباتی اقتصادی طلاق دیگر امری غیر عادی تلقی نمی شود. با شروع و گسترش مالکیت خصوصی و اعمال قدرت بخشی بر بخشی دیگر، یا طبقه ای بر طبقه اجتماعی دیگری مالکیت زنها و حتی کودکان هم شکل گرفت. زنها ناچارا برای بزرگ کردن بچه به نان آور نیاز داشتند. و در نهایت بخاطر این موقعیت به هر شکلی از زندگی مشترک حتی بدون عشق تن می دهد، درست مانند یک برده "محترم".

اما در دوران مدرن و پیشرفته تر ضمن ادامه سلطه همان اقلیت بر اکثریت انسانها، که حامل و متکی به مرد سالاری نیز است، اما راه و دریچه های‌ هم برای زن گشوده است، و به نوع "مدرن" تری از ستم بر زن و کار کشی از او ادامه می دهد. در هر حال وقتی زنی خود نان آور خانه است دلیلی نمی بیند که بدون علاقه و عشق در یک رابطه بماند . در دنیای مدرن خانواده مقدس نیست، پیشرفت پزشکی از باروری های نا خواسته دست زنها را در جدایی باز گذاشته و زنها راحتر طلاق می گیرند، و از فردیت خودشان حمایت می کنند.

در ایران آمار طلاق یک ضربه روانی به کل سیستم وارد کرده و منجر به چالش کشیدن سیاست های تنظیم خانواده است، و نا رضایتی مردم را از این سیاست ها نشان می دهد. آمار طلاق و اگاهی بیشتر به حق و منافع خود و عدم تحمل قوانین زن ستیز جاری،جامعه را برای پذیرش فرهنگ مدرن خانواده آماده می سازد. در واقع جامعه ما به سرعت از جامعه سنتی به سوی صنعتی شدن پیش می رود طبیعی است که در این مسیر زنان بیشتر در گیر تحول می شوند که در جریان مستقیم این تغییرات قرار دارند. عامل اقتصادی ریشه های فراوانی دارد که زن و مرد از عهده تامین هزینه های زندگی بر نیامده و راه حل را در طلاق می بینند جامعه ایران در حال یک دگرگونی وسیع است اعلام نگرانی سران حکومت با اعلام نگرانی جامعه بیان می شود اگر می بینید که سران رژیم به دست و پا افتاده اند و هر روز روضه می‌خوانند دلیلش این است که اسلام و ارزش‌های اسلامی دارد منقرض می شود، نسل جدید به دلیل توقعات از زندگی با جمهوری اسلامی مخالف است. در ایران روزانه زوج ها از یکدیگر جدا می شوند "خیانت "مشکلات جنسی و فق و ناتوانی اقتصادی و تورم مهم ترین دلایل طلاق هستند.

دلیل طلاق در جامعه ای که زن قانونا بیحقوق است و برای همین طلاق و حق سر پرستی فرزند با هزار و یک فشار حکومتی و اخلاقی و سنتی و اقتصادی روبروست واقعیت این است که استقلال اقتصادی زن امکانات تصمیم گیری در مورد زندگی خود را فراهم می کند. طلاق شاید برای عده ای فاجعه تلقی شود اما فاجعه نیست بلکه نوعی نخواستن و قبول نکردن و در افتادن با میراثی است که اسلام و سنت‌های قدیمی در جامعه به نسل‌های متمادی تحمیل کرده اند.

منبع: شماره ٨٣ نشریه سوسیالیسم امروز
٢٩ دی ١٣٩٧
١٩ ژانویه ٢٠١٩


 
 

  Share/Save/Bookmark 

 
 

     مطالب مرتبط

 
   
 

Copyright © 2006 azadi-b.com